- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ilon Mask: Istok Ukrajine više voli Rusiju

© AP Photo / Susan WalshDirektor kompanije "Tesla" Ilon Mask
Direktor kompanije Tesla Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Pratite nas
Američki biznismen, osnivač „Tesle“ i „Spejs iksa“ Ilon Mask je izjavio da istočni regioni Ukrajine, u kojima Rusi čine većinu, više vole Rusiju.
Takav stav je izneo kao odgovor na reakciju američkog senatora Lindzi Grejama na ranije objavljen „plan Maska“ o Ukrajini. Političar je predložio da se kompanija „Tesla“ liši poreskih olakšica i da koristi sredstva za pomoć Ukrajini. Biznismen je opovrgao informacije i naveo da njegova kompanija već nekoliko godina nije imala takve privilegije.

„Veći deo Ukrajine želi da bude deo Ukrajine, međutim, u nekim istočnim delovima zemlje većinu čine Rusi, i ti delovi Ukrajine više vole Rusiju“, napisao je Mask na Tviteru.

Kako bi potvrdio svoju poziciju Mask je objavio kartu izbornih rezultata u Ukrajini iz 2012. godine. Na njoj se može videti da je na istoku zemlje velika većina građana glasala za Partiju regiona, koju Mask naziva proruskom.
Ilon Mask je u ponedeljak napisao da sumnja da bi Ukrajina mogla da pobedi Rusiju ako bi ušla u totalni rat protiv nje i pozvao obe strane da uspostave mir.
On je, takođe, izneo svoje viđenje rešavanja sukoba u Ukrajini, prema kojem bi „u anektiranim regionima bili ponovo održani referendumi pod nadzorom Ujedinjenih nacija“, a Krim bi ostao „formalni deo Rusije, kako je to bilo od 1783. godine (do greške Hruščova)“. Mask je, takođe, naveo da su potrebne garancije o vodosnabdevanju Krima i neutralnom statusu Ukrajine.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na Maskove izjave reagovao anketom među korisnicima društvenih mreža, u kojoj je postavio pitanje kakav im se Ilon Mask više dopada – „onaj koji podržava Ukrajinu ili Rusiju“.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
RUSIJA
Zaharova o „planu“ Ilona Maska za Ukrajinu: Zapad se pita šta se događa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala