- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

EU će se rukovoditi efikasnošću u odlučivanju o ceni nafte iz Rusije

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftne pumpe u Tatarstanu
Naftne pumpe u Tatarstanu - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Pratite nas
Evropska unija će, prilikom odlučivanja da li će uvesti gornju granicu cena nafte, uzimati u obzir efikasnost takvog koraka, međunarodno pristupanje gornjoj granici cena i njegov uticaj na Uniju u celini i njene članice, navodi se u dokumentu objavljenom u Službenom listu EU.
„Prilikom odlučivanja da li će uvesti gornju granicu cena nafte, Savet Evropske unije će uzimati u obzir efikasnost ove mere u odnosu na željene rezultate, međunarodno učešće u mehanizmu... kao i njene potencijalne posledice po EU i države-članice“, navodi se u dokumentu.
U dokumentu se dodaje da su dozvoljeni izuzeci od gornje granice cene nafte iz Rusije, ako je to važno za energetsku bezbednost određene zemlje EU.
„Granična cena treba da se odnosi na transport sirove nafte i određenih naftnih derivata morskim putem u treće zemlje, kao i na pružanje srodnih usluga. To se ni na koji način ne odnosi na one izuzetke koji omogućavaju određenim državama-članicama da nastave da uvoze sirovu naftu i naftne derivate iz Rusije zbog svoje posebne situacije ili u slučaju prekida isporuke sirove nafte naftovodom iz Rusije iz razloga koji su van njihove kontrole“, objašnjava se u dokumentu.
Kako sledi iz uslova koje je objavila EU, „konkretni projekti od velikog značaja za energetsku bezbednost određenih trećih zemalja mogu biti izuzeti od (prakse) ograničenja cena“. Pri tome, takvo izuzeće mora imati određeni vremenski okvir, nakon čega se izuzetak poništava. Međutim, on se može ponovo uvesti „ako je to opravdano potrebama energetske bezbednosti treće zemlje“.
U okviru mehanizma ograničenja cena biće realizovan „proces atestiranja koji će omogućiti operatorima u lancu isporuka ruske nafte morskim putem da pokažu da je kupljena po gornjoj ceni ili ispod nje“.
Međutim, u ovom trenutku EU još nije izdala detaljna uputstva u vezi sa realizacijom mehanizma gornje granice cena i kontrole njegove primene.
Evropska unija je u četvrtak uvela osmi paket antiruskih sankcija koji uključuje i nova ekonomska ograničenja i proširene liste personalnih sankcija. Među ekonomskim sankcijama je i uvođenje zakonodavne osnove za određivanje gornje granice cena za morski transport ruske nafte u treće zemlje. Planirano je da limit cena bude uveden 5. decembra za naftu i 5. februara 2023. godine za naftne derivate.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
SRBIJA
Vučić: Odluka o zabrani uvoza ruske nafte u Srbiju odložena do 1. decembra /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala