Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Odluka o zabrani uvoza ruske nafte u Srbiju odložena do 1. decembra /video/

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Pratite nas
Odluka EU o zabrani uvoza ruske nafte u Srbiju je odložena do 1. decembra, ali ne postoji racionalno objašnjenje za hrvatsku intervenciju, sem zato što sam hteo da idem u Jasenovac, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Pragu gde učestvuje samitu Evropske političke zajednice.
„Juče na sastanku EU, kada je sve trebalo da prođe, na inicijativu Hrvatske, a podržano od strane dve zemlje, jedne baltičke i jedne nedaleko od tog regiona, je skinuta sa dnevnog reda derogacija norme za Zapadni Balkan. Hrvatska je izašla sa argumentacijom koju je njihov premijer javno upotrebio, a to je da nije fer da Srbija ima nižu cenu nafte. A valjda je fer da neke evropske zemlje poput imaju Slovačke, Češke, Bugarske i Mađarske imaju“, kazao je on.
Vučić je ukazao i na to da se sada postavlja pitanje da li kažnjavaju Rusiju osmim paketom ili Srbiju.
„Želim da se zahvalim predsedniku Bugarske Rumenu Radevu koji je bio na ovom panelu fer u odnosu prema našoj zemlji i rekao da to nije fer prema Srbiji. Isto je i grčki premijer u završnoj reči to rekao. Na drugom panelu su to rekli i Orban i Rama“, preneo je on.
Vučić je istakao da problem nije rešen, ali da nije loša vest što je odluka pomerena na neko vreme.
„Nisam razumeo smisao, jer mi smo manji potrošač od Mađarske, Slovačke, Češke i Bugarske. Zar smeta da mala Srbija ima dobru cenu, a veći potrošači ne smetaju? Nikakve logike nije bilo već samo želja da se napakosti Srbiji“, podvukao je on.

"Pitanje KiM biće u fokusu razgovora sa Šolcom i Makronom"

Vučić je naglasio da je imao brojne bilateralne susrete da ga očekuje sastanak sa nemačkim kancelarom Olafpom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.
Pošto sve kasni, kako je rekao, sastaće se tokom večeri i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.
"Razume se da će pitanje KiM biti u fokusu, a dobio sam informaciju iz njihovih timova da će to biti ključna tema našeg razgovora. To je za nas od velike važnosti“, rekao je on.
Vučić je rekao da je imao dobre razgovore sa mnogim zvaničnicima.
"Danas smo imali poseban panel na kojem je Srbija učestvovala, a na kojoj su bili zastupljeni lideri Nemačke, predsednik Švajcarske, grčki premijer, a bili su i norveški premijer, šef vlade zemlje sa kojom radimo po pitanju energetike i na osnovu njihovih saveta donosimo zaključke. Bili su tu lideri iz Belgije, Irske, Portugala, a bio je i ukrajinski premijer. Imali smo vrlo dobar razgovor“, preneo je Vučić u izjavi novinarima.
Rekao je da se čulo mnogo dobrih stvari o tome u kom pravcu ide Evropa, a najvažniji zaključak je da je potrebna izgradnja takozvanih povezujućih transmisionih sistema, elektromreža, interkonektora gasnih, novih gasovoda i naftovoda da bi moglo da se koristi ono što će iz celog sveta dolaziti od energenata na evropsko tle.
Najavio je da će u subotu govoriti o predstojećim investicijama u Srbiju i šta planiramo.
Zahvalio se Evropljanima na podršci izgradnji interkonektora između Srbije i Bugarske, kao i na tome što su u plan stavili finansiranje interkonektora Srbija-Severna Makedonija kako bi na dva različitih mesta mogli da se prikopčamo na gasovode TAP i TANAP.
S tim u vezi je rekao da očekuje predsednika Azerbejdžana do kraja godine u Beogradu i da će sa njim razgovarati o nedostatku gasa u visini od 1,2 milijardu kubnih metara gasa.
„Za dve milijarde, pa čak i 2,2 milijarde kubnih metara nemamo problem, ali za daljih 1,2 imamo i nabavljali smo ih po visokim cenama na tržištu. Ovo što smo sa Rusima radili bilo je po povoljnim cenama, ali nismo mogli da obezbedimo veće količine, jer nisu želeli“, objasnio je on.
Vučić je rekao da će predsednik Češke Miloš Zeman doći u Srbiju u januaru.
„On misli da će mu biti poslednja poseta, a ja sam izrazio nadu da to neće biti slučaj. Želi da nam time ukaže veliku čast. Nikada nećemo zaboraviti njegove reči o KiM izrečene u Pragu“, istakao je on.

"Nije bilo kritika na račun politike Srbije"

Vučić je rekao da na sastanku Evropske političke zajednice nije bilo kritika na račun politike Srbije, ali da očekuje kako će ih biti tokom predstojećih bilateralnih sastanaka.
"Niko nas nije kritikovao sa govornice, niko od zvaničnik govornika, ali pretpostavljam da će to u bilateralnim i trilateralnim sastancima to svakako biti tema", rekao je Vučić odgovrajući na pitanje o tome da li je bilo kritika na račun Srbije i od koga.

"Klastere niko ne pominje, samo uvođenje sankcija Rusiji"

On je kazao da pitanje otvaranja novih poglavlja ili klastera sa Srbijom više u EU niko ne postavlja, već samo pitanje sankcija Rusiji.
Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara o evropskom putu Srbije s obzirom na to da EU nije otvorila poglavlje 31 o spoljnoj i bezbednosnoj politici.
"Postoji samo volja da mi sprovedemo sankcije", rekao je Vučić napominjući da pitanje poglavlja ili klastera više niko ne postavlja.
On je rekao i da razume poziciju EU, jer su oni u velikom sukobu sa Ruskom Federacijom i traze da imaju ujedinjen blok, ali da zaboravljaju na situaciju Srbije iz 1999. godine.
"Neki razumeju specifičnost naše pozicije, većina ne razume, ne treba to da krijemo od našeg naroda", istakao je Vučić.
On je naglasio da će uvek čvršće i tvrđe štititi interese Srbije nego svi oni koji ga kritikuju i poručio da ni danas, 6. oktobra Srbija nije uvela sankcije Rusiji.
 Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
SRBIJA
Vučić: EU da razmotri zabranu uvoza ruske nafte
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala