- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Zastave Rusije i Donbasa ispred skulpture Staljevar na ulasku u Marijupolj - Sputnik Srbija

UŽIVO Poznat sledeći korak u integraciji regiona prisajedinjenih Rusiji

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini traje 224 dana. Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ustavni zakon o ujedinjenju nove četiri oblasti s Ruskom Federacijom. Zelenski izdao dokument o nepriznavanju ukaza Putina o novim oblastima. Ruske snage se pregrupišu u Hersonu, a ukrajinska vojska se povlači iz Artjomovska u DNR.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:26 05.10.2022
„Njujork tajms“ piše sa Sjedinjene Države smatraju da iza ubistva Darje Dugine stoji Kijev.
List navodi, pozivajući se na izveštaj koji je razdeljen prošle nedelje u Beloj kući, da specijalne službe smatraju da deo ukrajinske vlade verovatno ne samo da je znao nego je i odobrio da automobil u kojem se nalazila Dugina bude dignut u vazduh.
U izveštaju se navodi i da SAD nisu učestvovale u organizaciji napada i nisu znale da se on sprema. Da su bili obavešteni o planovima ukrajinske vlade, upozorili bi je da tako nešto ne čini, navodi „Njujork tajms“.
22:12 05.10.2022
21:06 05.10.2022
Sledeći korak u integraciji biće oslobođenje teritorija koje su ušle u sastav Rusije, izjavio je za Sputnjik predstavnik LNR u Moskvi Rodion Mirošnik.
„Počeo je prelazni period. I sada će prva i najvažnija stvar biti potpuno oslobođenje i bezbednost. Pravo spajanje naših vojnih jedinica u jedan dobar borbeni mehanizam. Bez nesuglasica i razlika u pristupima. Štaviše, uz korišćenje iskustva naših boraca“, naglasio je on.
Mirošnik je precizirao da odgovornost za integraciju novih teritorija leži na lokalnim vlastima.
19:17 05.10.2022
Ujedinjene nacije se nadaju da će Moskva i Kijev u potpunosti sarađivati sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem kako bi se izbegla dejstva koja bi mogla da utiču na katastrofu na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, izjavio je na brifingu portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.
„Gospodin Grosi je trenutno na putu za Ukrajinu, a zatim će takođe otputovati u Moskvu. Ne sumnjam da će to (Ukaz ruskog predsednika Vladimira Putina o prelasku Zaporoške nuklearne elektrane pod kontrolu Rusije) biti predmet razgovora“, istakao je Dižarik.
On je naglasio da je glavni zadatak UN da se osigura bezbednost nuklearke.
„Mi se veoma nadamo da će sve strane konstruktivno sarađivati sa Grosijem da bi se izbegli bilo kakvi incidenti koji mogu biti katastrofalni“, zaključio je portparol.
18:50 05.10.2022
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je video kako samohodni topovi 2S1 „Gvozdika“ kalibra 122 mm artiljerijske jedinice Južnog vojnog okruga gađaju oklopna vozila i utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine.
18:46 05.10.2022
Završeno razminiranje aerodroma u Marijupolju
Razminiranje aerodroma u Marijupolju je završeno, pošeli su radovi na projektovanju, a za dve godine vazdušna luka biće spremna za rad, izjavio je premijer DNR Vitalij Hocenko.
„Terminal je veoma razrušen granatiranjem od strane Ukrajine. Stručnjaci vrše inspekciju zgrade kako bi utvrdili stepen onoga što se može obnoviti i koje objekte treba izgraditi ponovo. Danas su – zahvaljujući deminerima – radovi na uklanjanju mina u potpunosti završeni, počelo je projektovanje“, napisao je Hocenko na svom Telegramu.
On je dodao da je sledeći korak početak izgradnje u okviru kojeg će takođe biti modernizovane piste.
17:10 05.10.2022
Ukrajinske vlasti obustavile su odlazak humanitarnih konvoja u Zaporošku oblast Rusije, obrazlažući to granatiranjem konvoja automobila 30. septembra, za šta je optužen i sam kijevski režim.
„Zabrana će trajati do okončanja proceduralnih mera na mestu incidenta i donošenja neophodnih bezbednosnih mera za sprečavanje nagomilavanja građana i vozila tokom formiranja kolona“, saopštila je na Telegramu vojna uprava Zaporoške oblasti koju je imenovao Kijev.
17:04 05.10.2022
Logo na sedištu Zaporoške nuklearne elektrane  - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin naložio da se Zaporoška nuklearka stavi pod kontrolu Rusije
16:29 05.10.2022
DNR planira da obnovi metalurški kombinat u Marijupolju
Vlasti Donjecke Narodne Republike planiraju da obnove metalurški kombinat „Iljič“ u Marijupolju, izjavio je za Sputnjik premijer DNR Vitalij Hocenko.
„Mislim da će investitor sam reći o planovima o obnovi u najskorije vreme, nakon što se donesu sve odgovarajuće odluke“, rekao je Hocenko.
15:52 05.10.2022
Od 5. oktobra carinska granica LNR sa Rusijom postala je administrativna, saopštili su u carinskom komitetu republike.
15:26 05.10.2022
Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi, verovatno ima u planu da sledeće nedelje poseti Rusiju, izjavio je za Sputnjik na marginama sastanka OPEK+ stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.
„Mislim da će Grosi doputovati kod nas naredne nedelje“, izjavio je Uljanov, dodavši da će direktor IAEA „večeras otputovati u Ukrajinu, a zatim se vratiti u Beč“.
Pored toga, ruski diplomata je istakao da će odluka o mogućim izmenama u radu IAEA U Zaporoškoj nuklearnoj elektrani biti doneta nakon ulaska četiri regiona u sastav Rusije, uključujući i Zaporošku oblast.
Uljanov je istakao da je Grosi raspoložen za još jednu posetu Zaporoškoj nuklearki, ali da trenutno nema potrebe za tim.
On je, takođe, naglasio da je Moskva spremna da prouči pitanje formiranja zaštitne zone oko nuklearke, kao i da se ciljevi o kojima je Grosi govorio u potpunosti poklapaju sa ruskim.
Diplomata je precizirao da nuklearni objekti te vrste, nuklearne elektrane treba da budu zaštićeni od napada. On je dodao da je neophodno usaglasiti „konkretne parametre i geografske i ostale od suštinskog značaja“.
15:08 05.10.2022
Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je da mu je ruski predsednik Vladimir Putin dodelio čin general-potpukovnika i da ga je lično obavestio o tome.
Kadirov je istakao da je neizmerno zahvalan vrhovnom komandantu što je visoko ocenio njegove zasluge.
„To je za mene velika čast. Dao sam reč da ću unapred opravdati ukazano poverenje“, precizirao je čečenski lider.
Pored toga, on je istakao da je u toku uspešna ofanziva ruskih snaga u Donjeckoj Narodnoj Republici i u Hersonskoj oblasti.
14:32 05.10.2022
14:32 05.10.2022
Raketni kompleks Iskander-M - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruski „iskanderi“ uništili hangar s „bajraktarima“, likvidirane jedinice stranih plaćenika
14:29 05.10.2022
Bivši direktor Zaporoške nuklearke odavao snagama Kijeva položaje ruske vojske
Bivši direktor Zaporoške nuklearne elektrane Igor Murašov predavao je ukrajinskoj vojsci apsolutno sve podatke o centrali, uključujući i položaje ruskih vojnika na njenoj teritoriji, izjavio je savetnik generalnog direktora koncerna „Rosenergoatom“ Renat Karča.
On je dodao da Murašov nikada nije bio generalni direktor centrale, nego vršilac dužnosti. Prema njegovim rečima, on je prosto bio u centrali, ali je za kompletan rad elektrane bio zadužen njen kolektiv.
14:16 05.10.2022
Kamala Haris i Andžej Duda - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
RUSIJA
Duda ne isključuje raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Poljskoj
14:04 05.10.2022
Ukrajinska vojska ponovo granatira Energodar
Vlasti Energodara saopštile su da ukrajinska vojska ponovo granatira grad sa suprotne obale Dnjepra, koristeći američku artiljeriju kalibra 155 milimetara, kao i borbene dronove.
Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama i materijalnoj šteti. Hitne službe su u pripravnosti.
13:46 05.10.2022
Novi paket sankcija Evropske unije protiv Rusije stupiće na snagu u četvrtak, preneo je list „EUobserver“.
List je, takođe, naveo da se na novom spisku ograničavajućih mera našao i ruski filozof Aleksandar Dugin.
13:40 05.10.2022
Zastava Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
RUSIJA
Zemlje EU usaglasile novi paket sankcija protiv Rusije
13:40 05.10.2022
Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Peskov: Saopštenja SAD o Krimu potvrđuju njihovu umešanost u konflikt
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala