- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Putin naložio da se Zaporoška nuklearka stavi pod kontrolu Rusije

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaLogo na sedištu Zaporoške nuklearne elektrane
Logo na sedištu Zaporoške nuklearne elektrane  - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je da se Zaporoška nuklearka stavi pod kontrolu Rusije.
U ukazu se Vladi Rusije nalaže da:
a) obezbedi usvajanje federalnog vlasništva nad objektima korišćenja atomske energije Zaporoške nuklearne elektrane i druge imovine neophodne za sprovođenje njene delatnosti;
b) preduzme mere u cilju stvaranja saveznog državnog unitarnog preduzeća „Zaporoška nuklearna elektrana“ u cilju osiguravanja bezbednosti objekata upotrebe atomske energije Zaporoške nuklearne elektrane.
Putin je takođe potpisao ukaz o objavljivanju teksta Ustava zemlje sa izmenama nakon prisajedinjenja Luganske i Donjecke Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.
Dokument je u sredu objavljen na zvaničnom internet portalu za pravne informacije.
Ukazi stupaju na snagu danom potpisivanja, 5. oktobra.
Ruski predsednik se 30. septembra obratio građanima nakon referenduma u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, nakon čega je sa šefovima obih oblasti potpisao sporazume o prijemu regiona u sastav Rusije. Putin je u sredu potpisao savezne zakone o ratifikaciji prijema ovih regiona u sastav Rusije, kao i savezne ustavne zakone o ulasku ovih regiona u sastav Ruske Federacije.
Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala