- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šokantno istraživanje: Amerikanac varao u više od 100 mečeva!

© Sputnik / Lola Đorđević„Žrnov fest” – putovanje u srednji vek
„Žrnov fest” – putovanje u srednji vek - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
Pratite nas
Svet šaha i dalje trese priča oko Magnusa Karlsena i Hansa Nimana. Norvežanin je napustio turnir u Sent Luisu jer je smatrao da je Amerikanac varao i to u šahu koji se igra uživo, ne preko interneta. Podiglo je to sve veliku prašinu, a sada se došlo do istraživanja u kojima se tvrdi da je Niman varao u više od 100 mečeva.
Istraživanje je objavljeno na čak 72 stranice opširnog dokumenta, a odradio ga je najpoznatiji šahovski sajt na svetu Čes.com.
Zaključak je da je Niman najverovatnije „imao nedozvoljenu pomoć u više od 100 onlajn mečeva, uključujući i duele u kojima je postojala novčana nagrada za pobednika“.
Nimana je Karlsen prvi optužio za varanje, a Amerikanac je sve oštro demantovao.
Priznao je da je koristio pomoć mašine kda je igrao onlajn turnir sa 12 godina, a kasnije i sa 16 kada je igrao mečeve u kojima se ne dobijaju bodovi za ranking.
Spomenuti šahovski sajt uporedio je Nimanove poteze sa onim što u tim situacijama predlaže kompjuter i došlo se do zaključka da je najverovatnije varao u onlajn šahu u brojnim situacijama.
Sa druge strane, nije se došlo do zaključka kada je šah u četiri oka u pitanju, ali se ističe da će se uraditi dodatno istraživanje po tom pitanju.
Dodaje se i da je Niman priznao privatno greške i da je zato banovan sa najpoznatije šahovske platforme.
Skandal je početno izbio kada je Niman sa crnim figurama savladao Karlsena na Sinkfild kupu i tako prekinuo niz Norvežanina od 53 meča u šahu uživo.
Karlsen je u saopštenju istakao da je želeo da se povuče kada je video da će Niman dobiti poziv u poslednjem momentu da učestvuje na turniru jer je već tada sumnjao da Amerikanac vara.
Posle poraza je odlučio da se povuče sa turnira i da pokrene celu priču.
Norvežaninu pravi „problem“ činjenica da nema opipljive dokaze da je Niman varao na spomenutom susretu. Već se sve i dalje svodi na tvrdnje Magnusa Karlsena.
Videćemo kakav će biti konačni epilog...
Magnus Karlsen  - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
SPORT
Ruski velemajstor: Prvak sveta Karlsen doživeo nervni slom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala