- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ruski velemajstor: Prvak sveta Karlsen doživeo nervni slom

© AFP 2023 / ARUN SANKARMagnus Karlsen
Magnus Karlsen  - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Pratite nas
Traje šahovska drama oko Magnusa Karlsena i Hansa Nimana. Norvežanin se javio i u saopštenju javno prozvao Amerikanca da je varao u njihovom međusobnom meču, a onda je Rus Sergej Karjakin sve prokomentarisao i rekao da je Karlsen doživeo nervni slom.
Podsećanja radi, Magnus je poražen od Nimana na turniru u Sent Luisu i odmah posle toga se povukao sa događaja. I kasnije nije želeo da igra protiv Amerikanca na sledećem turniru.
Amerikanac ima reputaciju varalice jer je dok je bio mlađi dva puta uhvaćen da vara u onlajn šahu. Ne mora ništa da znači, ali je u ovom slučaju vredno spomena.
Bilo je mnogo spekulacija, sve dok se Karlsennije oglasio saopštenjem i rekao eksplicitno da smatra da je Niman varao na spomenutom meču.
Najverovatnije – bez konkretnih dokaza. Već po utisku.
Celu situaciju sada je prokomentarisao Sergej Karjakin, ruski velemajstor.
„Karlsen je potpuno nesposoban da izgubi, setite se samo kako je posle poraza od mene na meču u Njujorku pobegao sa konferencije za štampu. I ovde je izgubio od malo poznate osobe, Karlsen i Niman su različite ličnosti. I poraz sa Vajtom je za njega bio šok. Iako je Magnus igrao veoma loše. Definitivno ima nervni slom, a zašto se oglasio tek sada, ne razumem“, rekao je Karjakin.
Ipak, Karjakin ističe da Karlsenova priča nije potpuno bez osnova.
„Ako pretpostavljam, onda se slažem da je Nimanova igra u toj partiji bila neprirodno jaka. Ne tako davno, on je generalno bio nepoznat širokom krugu šahista i amatera, nedavno se probio, vrlo brzo i veoma snažno. Možda čak i snažnije od Magnusa u jednom trenutku. Prema tome, razumem Magnusove sumnje i ne krivim Magnusa", rekao je Karjakin.
Dodaje Rus da u šahu generalno ne postoje metode koje sprečavaju varanje u šahu koji se igra uživo.
„Nije da su ove sumnje nastale od nule. Siguran sam da se Magnus u početku osećao neprijatno, zbog čega je igrao, reklo bi se, tako nerazumljivo. Ali opet mogu posebno da napomenem da sam igrao na svim vrhunskim takmičenjima i skoro uvek je bilo malo ili nimalo kontrole protiv varanja. Maksimum su bili detektori metala, koji se takođe lako mogu zaobići. Dakle, niko ne radi sa ovim problemom", zaključio je ruski velemajstor.
Magnus Karlsen  - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
SPORT
Svetski skandal dobija nove obrise: Amerikanac spreman da igra šah nag i u „kavezu“
Magnus Karlsen  - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
SPORT
Na pomolu nezapamćen skandal: „Ako nešto kažem – u velikoj sam nevolji“
Magnus Karlsen  - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
SPORT
Na pomolu nezapamćen skandal: „Ako nešto kažem – u velikoj sam nevolji“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala