- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Svetski skandal dobija nove obrise: Amerikanac spreman da igra šah nag i u „kavezu“

© AFP 2023 / ARUN SANKARMagnus Karlsen
Magnus Karlsen  - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Pratite nas
Turnir u Sent Luisu je završen, ali skandal koji se dogodio se ne stišava, već dobija nove obrise. Magnus Karlsen je izgubio od Amerikanca, a onda se povukao sa turnira i ostavio sve u čudu. Sumnja se da je Amerikanac varao na tom meču, a on sada čak nudi da igra nag, bez odeće. I negira sve optužbe.
Karlsen nije spomenuo ništa konkretno, ali postoji u šahovskom svetu određena sumnja da je Niman varao. Za to postoji nekoliko razloga.
Prvo, Amerikanac ima reputaciju varalice jer je dok je bio mlađi dva puta uhvaćen da vara u onlajn šahu. Ne mora ništa da znači, ali je u ovom slučaju vredno spomena.
Drugo, Niman je priznao da je jutro pred sudar sa Karlsenom analizirao poziciju koja se kasnije dogodila na tabeli. Sve bi to bilo u redu da Karlsen nije samo jednom u karijeri imao tu poziciju i to pre čak 10 godina.
Razloga za sumnju je dosta, a čak ih je izrazio i Amerikanac Hikaru Nakamura, jedan od najboljih šahista sveta i Nimanov sunarodnik.

Da li je moguće varati u oflajn šahu?

Teško. Igrači prolaze kroz skener i to sve traje više od minut. Od glave do pete se gleda da li odaju ili primaju neke signale. Bilo kakvi telefoni su zabranjeni.
Ukoliko bi se uočilo da neko vara, na duže vreme bi bio banovan iz šaha. Preveliki je rizik u pitanju. Posebno igrajući protiv Karlsena.
Nemac Frederik Fidel je čak govorio da bi šahiste, ako želimo fer uslove, trebalo staviti u kavez bez gledaoca i elektronike, da zidovi moraju da budu od metala i da se na taj način zabrani prolazak signala spolja.
Kod onih koji žele da varaju u šahu uživo popularne su male slušalice ili električna pomagala. Čak se za Nimanapiše da je u nekoj opciji mogao da koristi i električni uređaj skriven u analnom otvoru. Navodno bi on vibrirao i tako odavao Nimanu da ima neki dobar potez ili pobedničku taktiku u tom momentu.
Eksperti to nazivaju malo verovatnim, ali ne isključuju takvu mogućnost.

Ako je potrebno mogu da igram čak i nag. Zaključan u sobi, kavezu, gde ne mogu da dođu radio talasi. Spreman sam na to, ne interesuje me ništa. Zato što znam da igram fer“, rekao je Niman.

Karlsen se i dalje nije oglašavao ovim povodom...
Zato jedan od većih šahovskih skandala dobija nove i nove elemente i tumačenja...
Magnus Karlsen  - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
SPORT
Na pomolu nezapamćen skandal: „Ako nešto kažem – u velikoj sam nevolji“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala