- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Ograničenje cene ruske nafte može štetno uticati na svetku naftnu industriju

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
Pratite nas
Ideja o određivanju gornje cene ruske nafte predstavlja kršenje svih tržišnih mehanizama, može štetno uticati na svetsku naftnu industriju, ali i izazvati nedostatak investicija i rast cena, izjavio je za TV kanal „Rusija 24“ potpredsednik ruske Vlade Aleksandar Novak.
On je takođe istakao da je odluka organizacije OPEK + o smanjenju proizvodnje nafte u novembru za 2 miliona barela dnevno bez presedana i povezana je s neophodnošću balansiranja tržišta uoči zimskog perioda.
„Danas su donete dve važne odluke, rekao bih istorijske. Prva odluka je o smanjenju kvote za 2 miliona barela dnevno ukupno od strane svih zemalja koje ulaze u sastav OPEK+. To je odluka bez presedana, koja odavno nije doneta, poslednji put pre 2,5 godine“, ocenio je Novak u intervjuu za TV kanal „Rusija 24“.
On je objasnio da je ta odluka, pre svega, uslovljena time što je potrebno izbalansirati tržište koje ulazi u zonu turbulencije, neizvesnosti, posebno u periodu jesen-zima, kada potražnja opada, a ponudu je potrebno prilagoditi.
Novak je naglasio da će Rusija nastaviti da snabdeva naftom samo one potrošače koji budu mogli da obezbede tržišne mehanizme određivanja cena.
„Ovakvi presedani će veoma naštetiti tržištu energenata, to će samo dovesti do nestašica, poskupljenja... Smatramo da u slučaju uvođenja takvog sredstva za nas nije pogodno da snabdevamo naftom one potrošače koji će koristiti ograničenje cena. Nastavićemo da snabdevamo samo one koji obezbeđuju tržišne mehanizme određivanja cena“, odgovorio je on na pitanje o mogućem ograničenju maksimalnih cena nafte iz Ruske Federacije.
Novak je još dodao da proizvodnja nafte u Rusiji trenutno iznosi 9,9 miliona barela dnevno, a da se obim proizvodnje „crnog zlata“ u Rusiji u 2022. godini procenjuje na 530 miliona tona, dok je za sledeću godinu predviđeno smanjenje do 490 miliona tona.
OPEK - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
SVET
Generalni sekretar OPEK: Sve ima svoju cenu, pa i energetska bezbednost
On je naglasio da je budžet Rusije sastavljen na osnovu cene nafte od 70 dolara po barelu i da je to za Moskvu pogodna cena koja trenutno može biti uzeta za osnovu.
Prethodno je izvor u jednoj od delegacija koje su se sastale danas u Beču na sastanku OPEK+ za Sputnjik izjavio da su članice OPEK plus glasale za smanjenje proizvodnje nafte i smanjiće je za dva miliona barela dnevno.
OPEK plus je smanjio proizvodnju nafte za 9,7 miliona barela dnevno u maju 2020. zbog pada potražnje izazvane pandemijom. Zatim su se uslovi sporazuma više puta prilagođavali, a od avgusta ove godine alijansa je prešla u završnu fazu izlaska iz svojih skraćivanja.
Pumpe za crpljenje nafte - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
RUSIJA
Amerika predlaže da se ograniče cene i na ruske naftne derivate
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala