- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Izvor iz UN: SAD ubeđuju zemlje da podrže zapadnu rezoluciju protiv rezultata referenduma

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaPoster za glasanje na referendumu za prisajedinjenje Rusiji u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti
Poster za glasanje na referendumu za prisajedinjenje Rusiji u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i njihovi partneri aktivno nagovaraju zemlje da podrže zapadni predlog rezolucije koji ne priznaje rezultate referenduma u LNR, DNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, izjavio je za Sputnjik izvor u jednoj od delegacija u Ujedinjenim nacijama.
U međuvremenu, prema drugom izvoru iz UN, „Rusija predlaže da se održi tajno glasanje o zapadnom nacrtu rezolucije, što će smanjiti broj zemalja koje ga podržavaju“.
U nacrtu rezolucije se takođe „izražava podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“, dok Moskvu optužuju za navodnu „organizaciju referenduma“ i „aneksiju“ DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti.
Na inicijativu Albanije i Ukrajine, 10. oktobra će se povodom održanih referenduma održati vanredna specijalna sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Očekuje se da će na njoj biti usvojen zapadni nacrt rezolucije.
Prethodno su SAD i Albanija iznele na glasanje u Savetu bezbednosti UN rezoluciju koja ne priznaje referendume i poziva sve zemlje, međunarodne organizacije i specijalizovane strukture da ne priznaju promene statusa „Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja kao ukrajinskih regiona“. Takođe u tekstu je bio poziv da se ne prizna pristupanje četiri regiona Ruskoj Federaciji. Osim toga, Moskva je pozvana da odmah povuče svoje snage iz Ukrajine. Moskva je uložila veto na ovaj dokument. Sada Zapad traži usvajanje sličnog projekta u Generalnoj skupštini UN (gde veto ne funkcioniše).
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas federalne ustavne zakone o ujedinjenju Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti s Rusijom i formiranju novih subjekata Ruske Federacije.
Referendum u DNR o ujedinjenju s Rusijom - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Podkast
Referendumi posle kojih ništa neće biti isto | Svet sa Sputnjikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala