- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora stala uz najveće NATO jastrebove protiv Rusije

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICZastave NATO i Crne Gore
Zastave NATO i Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
Pratite nas
Nema kraja ulagivanja velikima, kaže profesor Savo Marković povodom vesti da je Crna Gora, sa još osam država, podržala da se ubrza perspektiva ulaska Ukrajine u NATO i da se osuđuje Rusija zbog vojne operacije u Ukrajini. Marković smatra da se sve radi zbog, kako kaže, spasavanja jedne partije i jednog čovjeka.
To što je devet zemalja potpisalo inicijativu o perspektivi Ukrajine u NATO, a iz SAD stiže poruka da još nije vrijeme za to, samo pokazuje, ističe Marković, da kad jednom izgubite kriterijum u dodvoravanju, gubite čast i dostojanstvo
“Svijet ima neka svoja pravila po kojima funkcioniše, ali mi mali pretjerujemo u tom svom dodvoravanju. I nije tačno da to neko od nas traži, već se mi trudimo da udovoljimo velikima i kada im to nije ni potrebno”, kaže profesor Marković za Sputnjik.
On u šali primjećuje da su potpisnice te inicijative “sve same velesile”, i da je možda samo Poljska od njih ozbiljna država.

Đukanović s najvećim jastrebovima iz NATO i EU

Podsjetimo, predsjednici Češke, Crne Gore, Estonije, Litvanije, Letonije, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije i Slovačke ponovo su podržali odluke samita NATO u Bukureštu iz 2008. godine u vezi sa eventualnim budućim članstvom Ukrajine. Oni su pozvali na još veću pomoć Ukrajini i ponovili podršku njenoj perspektivi u NATO.
“Potpisi tih devet država, ili njihovih predsjednika, ne znače nikome ništa, ne znače ni velikim silama ništa, pola članica Ujedinjenih nacije i ne zna da postoje te državice potpisnice inicijative. Kome je bitan potpis na inicijativi Sjeverne Makedonije ili Crne Gore”, retorički se pita profesor Marković.
Marković ukazuje da je Crna Gora mala država i da treba da gleda svoje interese, eventualno da se prilagođava, koliko može svjetskim procesima, ali da nema potrebe da prednjači u dodvoravanjima velikim silama ili da staje na stranu pojedinih velikih sila, iako se to od nje ne traži.
“Sve ovo se radi, čini mi se, zbog jedne partije i zbog jednog čovjeka. Vjerovatno neko na taj način otkupljuje svoju bezbijednost, a vjerovatno i slobodu”, poručuje profesor Mraković.
Analitičar Aleksandar Đokić kaže za Sputnjik da ovom inicijativom Milo Đuaknović demonstrira svoju poziciju zajedno sa najvećim jastrebovima iz redova NATO i EU.
“ Podržavajući države Istočne i Centralne Evrope, koje su nekada bile dio sovjetske sfere interesa, i sada vode najodlučniju politiku usmjerenu ka ograničavanju Rusije, Đukanović pokazuje da zastupa kranje evroatlantsku poziciju. Time pokušava da za sebe osigura podršku Vašingtona i Brisela. Ali on i ne smije da zastupa drugačiju spoljnu politiku od vlade, ona trasira stratešku spoljnopolitičku koncepciju Crne Gore”, kaže Đokić za Sputnjik.
Dritan Abazović stiže na sastanak povodom izbora nove vlade u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
REGION
Crna Gora u političkom vakuumu: Opstaje li Dritanova vlada do proljeća
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala