- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu: Do sada mobilisano više od 200.000 ljudi

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaMobilizacija u Rusiji
Mobilizacija u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Pratite nas
Više od 200.000 ljudi stiglo je u Oružane snage Rusije u okviru delimične mobilizacije, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

„U skladu s ukazom predsednika Rusije od 21. septembra, u zemlji se sprovodi delimična mobilizacija. Do danas je u Oružane snage stiglo više od 200.000 ljudi“, kazao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, odgovarajućim nadležnim licima je naloženo da obezbede mobilisanima potrebne komplete odeće i drugu opremu i da ih rasporede na vojne dužnosti.
„Obuka ljudstva u formiranim jedinicama izvodi se na 80 poligona i u šest centara za obuku“, dodao je ministar odbrane.
Šojgu je istakao da će se vojnici, pozvani u Oružane snage Rusije u okviru delimične mobilizacije, slati u područja specijalne vojne operacije nakon borbene koordinacije zajedno s jedinicama koje su već tamo angažovane.
„Vojnici treba da se šalju u područja borbenih operacija nakon obuke i borbene koordinacije“, naglasio je ministar odbrane.
Šojgu je dodao da „tokom delimične mobilizacije u vojne odseke dolazi veliki broj dobrovoljaca, te da treba pažljivo pristupiti svakom takvom zahtevu“.
Tokom jesenje regrutacije vojnici koji završavaju služenje vojnog roka vraćaju se kućama, dok će novi regruti služiti u jedinicama koje ne učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji, rekao je Šojgu.

Ruski vojnici spasili na stotine života tokom referenduma

U danima održavanja referenduma u LNR, DNR i na oslobođenim teritorijama Hersonske i Zaporoške oblasti oboreno je sedam protivničkih aviona, 45 bespilotnih letelica, 109 projektila ispaljenih iz američkih višecevnih raketnih bacača „Himars“ i „Oljha“, saopštio je Šojgu.
„Zahvaljujući preduzetim merama, spaseno je na stotine života i obezbeđeno je održavanje referenduma“, naglasio je ministar.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. septembra objavio delimičnu mobilizaciju u zemlji. Prema rečima ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, mobilizacija je potrebna za kontrolu kontakt-linije duge hiljadu kilometara i oslobođenih teritorija u Ukrajini.
U Oružane snage Rusije biće pozvano ukupno 300 hiljada rezervista, što je nešto više od jednog procenta ukupnog mobilizacionog resursa zemlje. Prema ministrovim rečima, nema govora ni o kakvoj mobilizaciji studenata. Mobilizacija se takođe neće ticati sadašnjih regruta.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
RUSIJA
Putin naredio: Hitno ispraviti sve greške koje su nastale tokom delimične mobilizacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala