- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Slovački analitičar: Nova misija SAD u Nemačkoj za podršku Ukrajini ne sluti na dobro

© AP Photo / Michael ProbstAmerička vojska u Nemačkoj
Američka vojska u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Pratite nas
Slovački analitičar za bezbednosna pitanja František Škvrnda izjavio je da planovi američke vojne komande o formiranju komandnog centra u Nemačkoj zarad podrške Ukrajini govore o eskalaciji napetosti i spremnosti SAD da nadalje podržava ukrajinske snage. On je takođe dodao da je cilj Vašingtona da oslabe Rusiju, a da cenu toga plaćaju članice EU.

„Naglašavam da stvaranje ovog centra svedoči o tome da su SAD zainteresovane da iscrpe i oslabe Rusiju tokom borbi u Ukrajini, a paradoksalno je da cenu toga plaćaju zemlje EU koje su u to uvučene. Ovaj korak nikako neće povećati evropsku bezbednost, već će je samo pogoršati i ispoljiti se kroz socijalno-ekonomske posledice, rast napetosti u zemljama EU. Pored toga, rezerve nekih tipova naoružanja u zemljama NATO i EU iscrpljene su usled isporuka Ukrajini. Njihovo popunjavanje zahteva znatno povećanje vojnih troškova, što je takođe izuzetno štetno usled nastale ekonomske situacije“, ocenio je analitičar.

Škvrnda naglašava da u ovim okolnostima nova misija SAD u Nemačkoj ne nagoveštava ništa dobro.
On je podsetio da je američki general Kristofer Kavoli postao vrhovni komandant NATO, kao i glavnokomandujući SAD u Evropi u julu ove godine i izneo nove predloge za rad u trenutnoj situaciji.
„Ako se zanemari to da je formiranje novog komandnog centra SAD u Evropi u suprotnosti sa međunarodnim pravom, to će postati još jedan element koji će dovesti do eskalacije napetosti i produženja borbenih dejstava“, ističe slovački stručnjak.

Opsednutost Zapada antiruskim sankcijama odražava se na Evropu

Škvrnda je procenio aktuelnu socijalno-političku situaciju u Evropi.

„Zbog opsednutosti Zapada antiruskim sankcijama, kao i gubitka osećaja za realnost kod rukovodstva Evropske unije, socijalno-ekonomska situacija u celoj Evropi je naglo pogoršana. U toku je talas javnih protesta protiv te politike, ali neoliberalni globalistički sistem EU je toliko sistematski i sofisticirano izgrađen da rukovodstvo Brisela ovi protesti za sada ne brinu. Nemoguće je predvideti do čega će dovesti eksplozivna smeša socijalno-ekonomske krize, nedostatak energetskih resursa i pogoršanje uslova života Evropljana. Ukoliko protesti pređu određene granice, doći će do nereda, a moguće čak i nasilja, a posledice mogu biti veoma loše“, upozorava stručnjak.

On je izrazio zabrinutost zbog rasta uticaja desničarskih i ekstremističkih snaga, koje koriste licemernu politiku rukovodstva EU, koja je potpuno potpala pod uticaj Vašingtona. Brisel preduzima korake, naglašava on, koji ne odgovaraju interesima EU, njenih država članica, čak i njenih stanovnika; što dalje idu, to više štete nanose.

„Alarmantna je i činjenica da se levičarske partije u EU, držeći se centrističke orijentacije i liberalizma, zalažu za nastavak borbenih dejstava u Ukrajini, a takođe su potpuno odustale od diplomatije, čime doprinose jačanju desničarskih partija i osnovama za realizaciju njihovih populističkih koraka“, smatra analitičar.

Očekuje se da će odluka o stvaranju nove misije u Visbadenu biti doneta u narednim nedeljama. Pretpostavlja se da bi nova misija trebalo da deluje u Visbadenu, gde se nalazi sedište američke vojske u Evropi. Trenutno je tamo stacionirano oko 3.000 vojnika. Međutim, prema rečima slovačkog analitičara, američko vojno prisustvo u gradu i njegovoj okolini iznosi oko 16. 000 ljudi.
Prethodno je list „Njujork tajms“ pozivajući se na izvore u vojnim i vladinim krugovima, saopštio da američko Ministarstvo odbrane namerava da u Nemačkoj rasporedi komandni centar za kontrolu i rukovođenje podrškom koju Ukrajini pružaju kako Amerika, tako i njeni saveznici u NATO i Evropskoj uniji.
Ruski eksperti su za Sputnjik ocenili da će se u komandnom centru nalaziti kontingent američkih i nemačkih oficira, koji će obavljati različite zadatke: od obučavanja ukrajinskih vojnika, prebacivanja trupa, dostavljanja oružja i municije, do naredbi za izvršavanje napada.
Nemački tenk Leopard - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
RUSIJA
Pod pritiskom Vašingtona: Koje oružje Berlin planira da isporuči Kijevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala