- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Generalni direktor Zaporoške nuklearke priznao da je sarađivao s ukrajinskom vojskom

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaZaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Pratite nas
Generalni direktor Zaporoške nuklearne elektrane Igor Murašov priznao je da je Kijevu davao informacije o svemu što se događa u atomskoj centrali, iako je bio svestan da je ukrajinska vojska granatira.

„Razgovarao sam sa saradnicima Oružanih snaga Ukrajine preko mesindžera, srž razgovora je bila u tome da sam prenosio informacije o trenutnom stanju u nukelarnoj elektrani“, rekao je Murašov u intervjuu za televiziju „Rusija 24".

Murašov je proteran na teritoriju koja je pod kontrolom Ukrajine pod optužbom da je „obavljao aktivnosti koje su usmerene na diskreditaciju organa vlasti Ruske Federacije“.
On je priznao da je bio svestan do kakvih posledica mogu da dovedu granatiranja nuklearke.

„Sva ta oštećenja su mogla da dovedu do vanrednih situacija, granate su ispaljivane iz pravca Dnjepra, s ukrajinske strane - iz gradova Nikopolj i Marganec. Osoblje nuklearne elektrane bilo je ugroženo i dalje je ugroženo prilikom popravljanja štete nastale ovim granatiranjima“, naglasio je Murašov.

Predsednik Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin je naložio da se provere podaci o saradnji generalnog direktora Zaporoške nuklearne elektrane Igora Murašova sa ukrajinskom vojskom i dodao da će nakon provere biti donete odgovarajuće odluke.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Direktor „Rosatoma“: Kijevski režim direktno ugrožava nuklearnu bezbednost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala