- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Eksperiment u Kini: Velikim dronom „zasejali“ oblake

CC0 / Unsplash/Michael & Diane Weidner / Oblaci
Oblaci - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Pratite nas
Kineska velika civilna bespilotna letelica „Ving lung 2H“ obavila je operaciju „sejanja“ oblaka iznad Ćinghaj-Tibetanske visoravni, saopštila je Kineska avioindustrijska korporacija (AVIC).
Velika bespilotna letelica otkrila je padavinske oblake i uspešno obavila operaciju pojačavanja veštačke kiše i snežnih padavina iznad planinskog lanca Aemje Ma-čen u regionu Sanđiangjuan na Ćinghaj-Tibetanskoj visoravni, saopštio je AVIC, vodeći proizvođač aviona u Kini.
Operaciju su zajedno izveli Centar za modifikaciju vremena pri Kineskoj upravi za meteorologiju (CMA), Centar za meteorološko posmatranje pri CMA i više drugih organizacija.
Bespilotna letelica nosila je katalitički uređaj za poboljšanje padavina, navode iz AVIC. Na dronu je bio i uređaj za otkrivanje padavinskih oblaka koji osmatra i obezbeđuje podatke za studiju o karakteristikama i strukturi takvih oblaka na Ćighaj-Tibetanskoj visoravni i efektima povećanja padavina.
Procenjuje se da je tokom operacije koja je trajala oko pet sati, pojačanje padavina imalo uticaja na gotovo 15.000 kvadratnih kilometara.
Sanđiangjuan, iznad kog je izvedena operacija, u prevodu znači „izvor tri reke“, i na njemu izviru velike reke Jangce, Žuta reka i Lančang. Sanđiangjuan se nalazi u pokrajini Ćinghaj, koja se naziva i „vodotoranj Kine“.
Operacija koju je izvela bespilotna letelica deo je testova za poboljšanje padavina na ovom prostoru, kako bi se povećale snežne padavine i pokrivenost ledom u tipično glečerskim oblastima na visoravni. Takođe, cilj je i poboljšanje mogućnosti „sejanja oblaka“, što je od velikog značaja za održavanje života i poljoprivredne stočarske proizvodnje.
Pre ove operacije, velika civilna bespilotna letelica „Ving lung 2“ već je izvršila test meteorološkog posmatranja na velikoj visini iznad visoravni Ćinghaj-Tibet. Sledeći korak je izgradnja širokog sistema meteoroloških osmatranja zasnovanog na bespilotnim letelicama u cilju ekološke zaštite visoravni, objavila je agencija Sinhua.
Glečer na Alpima - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
SVET
„Reke na nebu“ iznad Azije: Nova studija predviđa poplave na planinama
Nevreme - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2020
Kontrola vremena: Da li Kinezi spremaju novo moćno oružje /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala