- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Blinken otkrio motive Amerike za napad na „Severne tokove“

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaDeo magistralnog gasovoda "Severni tok"
Deo magistralnog gasovoda Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken otvoreno je izjavio da SAD i NATO imaju motive za napad na gasovod „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Blinken je otvoreno, bez ustezanja, rekao da SAD i njihovi partneri iz NATO-a imaju motive da unište gasovoda 'Severni tok 1' i 'Severni tok 2'“, napisala je Zaharova na Telegramu.
Kao motiv za uništenje „Severnih tokova“, Zaharova navodi izjavu Blinkena koji je rekao da su SAD povećale proizvodnju tečnog prirodnog gasa, čiji su trenutno vodeći evropski dobavljač, „pomažući da se nadoknadi svaki gubitak Evrope u nafti i gasu usled agresije Rusije protiv Ukrajine“. Zaharova je naglasila da „Ukrajina s tim nema nikakve veze“, te da su „kijevski političari, pod pritiskom američkih zvaničnika, stalno postavljali ruskoj strani uslove po pitanju tranzita gasa, koji su bili na ivici ucene“.
Blinken je rekao da je to „ogromna prilika, neverovatna prilika da se jednom zauvek Evropa oslobodi zavisnosti od ruskih energenata“.
Zaharova je takođe demantovala američkog državnog sekretara koji je optužio Rusiju da „koristi energiju kao oružje“.
„Rusija nikada nije koristila energente kao oružje. Rusija, a pre nje SSSR, jednostavno su snabdevale Evropu gasom. Neprekidno. Tokom 50 godina. Laž Vašingtona samo potvrđuje njegovo prestupničko manipulisanje ovom temom“, poručila je Zaharova.
Na „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“ otkrivena su curenja gasa 26. septembra. Kako je saopštila kompanija operator „Nord strim AG“, havarija je bez presedana i nemoguće je proceniti vremenski okvir za remont.
Vlasti Nemačke i Danske ne isključuju da su uzrok havarije sabotaže na gasovodima.
O tome ko je izvršio diverziju na ruskim gasovodima u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Zdanie Pentagona s flagom SŠA v pamяtь o žertvah tragedii 11 sentяbrя - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
RUSIJA
Amerika negira umešanost u sabotaže na „Severnim tokovima“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala