- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika negira umešanost u sabotaže na „Severnim tokovima“

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZdanie Pentagona s flagom SŠA v pamяtь o žertvah tragedii 11 sentяbrя
Zdanie Pentagona s flagom SŠA v pamяtь o žertvah tragedii 11 sentяbrя - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da su apsurdne optužbe o tome da su Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici umešani u incidente na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ .
„Zaista nemam šta da kažem povodom apsurdnih tvrdnji predsednika Rusije Vladimira Putina o tome da smo mi, drugi partneri ili saveznici na neki način odgovorni za to. Ali saznaćemo šta se dogodilo i podelićemo tu informaciju čim je budemo imali“, rekao je Blinken, komentarišući izjave ruskog rukovodstva o sabotažama na gasovodima „Severni tok“.
On je dodao da je Vašington u tesnom kontaktu sa partnerima u Evropi, posebno sa Danskom i Švedskom.
„Podržavamo istragu tih napada na gasovode. Radimo na tome da utvrdimo ko je odgovoran, ali ne želim da unapred govorim“, rekao je američki državni sekretar.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je da su avioni i brodovi zemalja Alijanse prisutni u Baltičkom moru, te da, između ostalog, prikupljaju informacije koje bi pomogle u istrazi sabotaža na „Severnim tokovima“.
„Dogodile su se snažne eksplozije koje su dovele do uništenja dva gasovoda. Podržavamo napore da se to istraži, da se utvrde činjenice i identifikuju krivci za te napade. Brodovi i avioni NATO-a prisutni su u Baltičkom i Severnom moru. To šalje signal da su saveznici spremni da štite jedni druge i svoju kritičnu infrastrukturu. Ti brodovi i avioni takođe prikupljaju informacije i podatke koji mogu biti korisni za istragu, a takođe omogućavaju da se nadgleda kritična infrastruktura“, rekao je Stoltenberg u Briselu.

Evropa ima priliku da okonča zavisnost od ruskih energenata

Blinken je istakao da američke vlasti vide trenutnu situaciju u Evropi kao mogućnost da se „jednom zauvek“ stavi tačka na zavisnost regiona od ruskih energetskih resursa.
„Predstoji još mnogo napornog rada usmerenog na to kako bi zemlje i partneri preživeli zimu. Na kraju krajeva, to je neverovatna prilika da se jednom zauvek oslobode zavisnosti od ruskih energetskih resursa“, ocenio je on.
Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je prokomentarisao sabotaže na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, rekavši da Anglosaksoncima više nisu dovoljne sankcije, nego su sad prešli na uništavanje evropske energetske infrastrukture.
U ponedeljak su se istovremeno dogodili incidenti na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu. Prema informacijama vlasti Danske i Švedske, otkrivena su dva curenja gasa na „Severnom toku“ i jedno na „Severnom toku 2“ kod ostrva Bornholm. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju ciljanu sabotažu.
Ruska strana zvanično je zatražila informacije od Danske o vanrednoj situaciji na „Severnom toku“ čim se saznalo za incident. Danske vlasti su obavestile Rusiju o eksplozijama na mestu curenja gasa. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, izvestio je da je vanredna situacija na gasovodima neviđena i da je nemoguće proceniti vreme popravke.
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
RUSIJA
Putin: Sabotaže na „Severnim tokovima“ organizovali Anglosaksonci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala