Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Pred nama ključna borba – bićemo pod još većim ekonomskim i energetskim pritiskom /video/

© Sputnik / Lola Đorđević Aleksandar Vučić
 Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
Pratite nas
Ključna borba biće da sačuvamo nisku cenu struje i gasa ne samo za domaćinstva, već i za kompanije da ne izgube svoje mesto u proizvodnom lancu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je naglasio i da veruje da ćemo biti pod još većim ekonomskim i energetskim pritiskom.
"Ključna borba biće da vidimo šta je to što možemo. Kako da sačuvamo nisku cenu struje i gasa, ne samo za domaćinstva već i za kompanije. Kako da oni ne izgube svoje mesto u proizvodnom lancu. Tu najjači opstaju, mali igrači nemaju šanse. Uskoro će u regionu doći do zatvaranja šoping molova, ne isplati se ljudima više da plaćaju rentu", rekao Vučić nakon sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.
On je dodao da nam je do 31. marta ostalo nešto više od šest meseci, i da je sada potrebno doneti odluku o početku grejne sezone.
Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da su danas tema razgovora bile važne investicije koje treba da obuhvate ceo Balkan.
"Vi znate da mi dobijamo naftu preko Hrvatske. I vi znate da tu nije bilo problema, i pored često teških odnosa sa Zagrebom. Problem je u novembru, kada više ne budemo mogli da uvozimo rusku naftu. Maduro je nudio naftu, ali ovde kod nas će reći, ne treba nam ovaj kvalitet nafte, već onaj, i tako dalje... Svi ćemo 31. marta analizirati ko je šta izgubio, ali će glavno pitanje biti ko će preživeti sledeću jesen i zimu. Zapamtite to", rekao je on.
Vučić dodaje da će mali i slabi propasti već do marta, a da će oni malo jači dočekati sledeću zimu.
"Ljudi za sada nemaju preveliki razlog za brigu, ali mnogo teža vremena tek dolaze", kazao je on.

"Uspešno ćemo osigurati bezbednost na jugu i severu zenlje"

Vučić je na kraju sastanaka koje je imao u okviru trilateralnog Samita u Budimpešti rekao da je dogovoreno kako da se Srbija, Mađarska i Austrija suprostave ilegalnim migracijama, i izrazio uverenje da će uspešno osigurati bolju i bezbednosnu situaciju za građane na jugu i severu zemlje.
“Danas smo imali celodnevni program u Budimpešti u organizaciji mađarskog premijera Orbana i zadovoljan sam što smo dugo zajedno razgovarali samo nas trojica. Razgovarali smo i plenarno sa našim ministrima o brojnim projektima. Dogovorili smo kako i na koji način da se suprostavljamo ilegalnim migracijama. Verujem da ćemo uspeti da obezbedimo bolju i bezbednosnu, i svaku drugu situaciju za naše ljude na jugu i severu zemlje, u Preševu, Bujanovcu, Kanjiži, Somboru,...”, objasnio je Vučić u izjavi novinarima.
Preneo je da mnogo tehničkih detalja treba da se razradi i da će naredne nedelje timovi tri zemlje raditi na tome, nakon čega će se staviti neka vrsta političkog pečata i krenuti u akciju.
“Razgovaramo o mnogim drugim važnim pitanjima isčekujući narastajući volumen sukoba u Ukrajini. Verujem da ćemo biti pod još većim ekonomsko energetskim pritiskom, ali moramo da radimo. To što ćemo da kukamo neće da nas spase. Tačno je da je situacija veoma veoma teška. U cetvrtak kada budem u Pragu imaću susrete sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, što je važno za Srbiju, da vidimo šta je to što možemo da uradimo za jesen i zimu da se pripremimo, šta je to što se od nas očekuje“, dodao je on.
Vučić je kazao da je dogovoreno, pre svega sa Mađarskom, ali i sa Austrijom, da jedni drugima pomažemo kada su u pitanju gas, hrana, čuvanju naših granica od nekontrolisanog upada ilegalnih migranata.
“Razgovarali smo o bezbroj tema, dogovorili mnogo. Sastancima su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i ministar finansija Siniša Mali. Važno je da govorite o finansijama, da nađete sredstva, jer kada, na primer, Mađarska ima osnovnu kamatnu stopu od 13 odsto, firme dobijaju stopu od 18 odsto za kredite, moramo da pokušamo još snažnije da čuvamo svoju stabilnost i finansijske bafere“, istakao je on.

Vučić se nada poseti Makrona u prvoj polovini 2023. godine

Vučić je rekao da je noćas razmenio poruke sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o samitu u Pragu, te da se nada Makronovoj poseti Srbiji u prvoj polovini 2023. godine.
"Videćemo se u Pragu, a verujem da ću uskoro imati priliku da se posebno vidim sa Makronom. Još jednom sam mu uputio poziv da poseti Srbiju i verujem da će u prvoj polovini 2023. godine on ponovo posetiti Srbiju", rekao je Vučić.

Vučić o skandaloznoj naslovnoj strani hrvatskog lista: Zna se dobro ko je Hitlera dočekivao cvećem

Vučić je komentarišući stav Efraima Zurofa povodom crtanja Hitlerovih brkova Vučiću u jednom zagrebačkom mediju, izjavio da je poznato ko je Hitlerove trupe dočekivao cvećem.
"Efraim Zurof je veliki čovek i ja sam mu zahvalan zbog principijelnog postavljanja oko stvari koje nisu jednostavne. Možete da crtate brkove koliko god hoćeta, ali u istorijskim čitankama piše jasno ko je Hitlera dočekivao cvećem, ko je bio oduševljen, a ko se protiv Hitlera borio", naglasio je Vučić.
Dodao je da su istorijske činjenice da je 6. aprila Beograd bombardovan, u narednih 16 dana uništeno kompletno ratno vazduhoplovstvo Kraljevine Jugoslavije, a 10. aprila, kada je osnovana ustaška NDH, te iste snage dočekivane su cvećem.
 Efraim Zurof - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2022
REGION
Centar „Simon Vizental": Hrvatski fašizam pokazao svoje ružno lice u zemlji i inostranstvu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala