- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD ne smatraju vojne operacije Ukrajine u Donbasu napadom na Rusiju

© AFP 2023 / Saul Loeb Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne smatraju vojne operacije Ukrajine u Donbasu, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti napadom na Rusiju, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u američkom Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.
„Ovo nije napad na Rusiju. To je ukrajinska zemlja, to je bila ukrajinska zemlja“, rekao je Kirbi u intervjuu za „Si-En-En“ odgovarajući na pitanje da li SAD podržavaju dejstva ukrajinske vojske na ovim teritorijama.
„Ne bavimo se time da govorimo predsedniku Zelenskom kako da vodi vojne operacije. Pokušavamo da učinimo da on ima sve mogućnosti i sisteme da ih efikasno vodi i to mu i uspeva“, dodao je on.
Kirbi je izbegao da odgovori na pitanje kako SAD doživljavaju zahtev Ukrajinaca da im predaju još više dalekometnog naoružanja u zamenu za pravo Amerikanaca da stave veto na udare po određenim ciljevima.

O upotrebi nuklearnog naoružanja

SAD ne vide znake da je Rusija donela odluku da upotrebi nuklearno oružje u sukobu u Ukrajini, dodao je Kirbi.
On je dodao da SAD pokušavaju da što bliže „prate“ šta se dešava u ruskim snagama za nuklearno obuzdavanje i da razmatraju odgovor u slučaju da one budu upotrebljene.
„Naravno, mislimo o tome kako da garantujemo očuvanje interesa nacionalne bezbednosti, naše i naših NATO saveznika“, precizirao je on.
Američki zvaničnik ponovo je optužio ruske vlasti za „neodgovornu retoriku“ koja ne priliči „savremenoj nuklearnoj sili“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je krajem septembra u obraćanju građanima rekao da je Zapad prešao svaku granicu u svojoj antiruskoj politici, kao i stalnim pretnjama Rusiji. Prema njegovim rečima, Zapad koristi nuklearnu ucenu, upotrebu oružja za masovno uništenje protiv Rusije. Ruski lider je podsetio Zapad da je Rusija po nizu komponenti superiorna u odnosu na stranu vojnu tehniku i upozorio one koji pokušavaju da je ucene nuklearnim oružjem da bi ruža vetrova mogla da se okrene u njihovom pravcu.
Predsednik Rusije Vladimir Putn - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
Podkast
Zašto su zapadne elite zamukle pred Putinom | Svet sa Sputnjikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala