- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Misterija rupa veličine loptice za golf u čeljusti dinosaurusa: Sve hipoteze pale, naučnici zbunjeni

CC0 / Pixabay / Dinosaurus
Dinosaurus - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
Pratite nas
Su, najveći i najbolje očuvani tiranosaurus reks koji je ikad iskopan, bio je strašna zver koja je kao jedan od najvećih kopnenih grabljivica harala područjem današnje Južne Dakote pre oko 67 miliona godina - u suton doba dinosaurusa.
Ali, čak ni taj ogromni dinosaurus, čiji su fosili izloženi u muzeju „Fild“ u Čikagu, nije bio neranjiv.
Najbolji primer ove tvrdnje je niz okruglih rupa u Suinoj čeljusnoj kosti koje i dalje zbunjuju naučnike. Novo istraživanje, koje traži objašnjenje za rupe, uspelo je da odbaci jednu od glavnih hipoteza, premda je rešenje zagonetke i dalje nedostižno.
Naučnici su objavili da je pažljivim pregledom osam rupa (neke su prečnika loptice za golf) na spoljašnjoj polovini Suine leve donje čeljusti utvrđeno da nisu prouzrokovane infekcijom kao što su neki stručnjaci tvrdili.
Utvrđeno je da se rupe razlikuju od oštećenja kostiju koje izaziva infekcija, rekao je Brus Rotšild, lekar i naučni saradnik u Prirodnjačkom muzeju Karnegi u Pitsburgu, glavni autor studije objavljene u časopisu „Cretaceous Research“.
Su, dugačka 12,3 metra, predstavlja jedan od najpoznatijih fosila dinosaurusa na svetu.
Tiranosaurus reks je bio jedna od najvećih kopnenih grabljivica i nastanjivao je zapadni deo Severne Amerike na kraju razdoblja krede.
Paleontolog iz muzeja „Fild“ i koautor studije Džingmai O‘Konor primetio je da oko 15 posto svih poznatih primeraka tiranosaurusa reksa ima rupe slične Suinim.
Naučnici su istraživali da li su rupe nastale zbog infekcije protozoom koja se javlja kod ptica, koje su evoluirale od pernatih dinosaurusa.
O‘Konor je primetio da je jedan soko, kojem je dijagnostifikovana trihomonijaza imao oštećenje kljuna, ali se ono razlikovalo od Suinih rupa. Kost oko Suinih rupa pokazala je znakove zarastanja, što ukazuje da je ono, što ih je izazvalo, nije ubilo.
Uočene su sličnosti između Suinog oporavka i zarastanja preloma u drugim fosilizovanim kostima, kao i zaceljivanja kosti viđenog oko rupa u lobanjama drevnih Inka u Peruu.
Uzrok Suinih rupa, međutim, ostaje zagonetka.
Rotšild je kao rešenje ponudio mogućnost oštećenja kandžama tokom parenja. Su ima žensko ime - u čast ženi koja je otkrila fosil 1990. godine, ali pol dinosaurusa nije poznat.
„Iskreno, nemam pojma šta ih je napravilo“, rekao je O‘Konnor. „Stvarno ne mislim da su to tragovi ujeda ili kandži“, dodao je.
„Patologija kod jedinki tiranosaurusa reksa, koja je izazvala otvaranje velikih rupa u čeljusnoj kosti, ali samo u zadnjem delu i nije ubila t-reksa jer su rupe počele da zarastaju, barem kod Su - to je čudno“, rekao je O‘Konor. „Toliko je hipoteza izneseno samo da bi bile srušene. To je dobra paleontološka misterija - moj najdraža“.
Rupe nisu bile jedini primeri telesnih oštećenja koju je pretrpela Su, koja je inače živela oko 33 godine.
„Su je bila prilično stara kad je uginula i ima brojne rane i patološke promene“, rekao je O‘Konor.
„Dinosaurus je imao giht u prednjim udovima. Pao je na desnu stranu, slomio rebra - ali su zarasla. Pokidao je ligament na prednjem desnom ekstremitetu - zacelilo je. Imao je užasnu infekciju kosti u levoj nozi. Imao je artritis u repu“, preneli su mediji.
Mikroskop - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kako je najstarije ikada otkriveno srce napravilo tektonske promene u nauci /foto/
Otisak stopala dinosaurusa - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
SVET
Velika suša otkrila tragove dinosaurusa
Jesetra iz stanice za razmnožavanje na jezeru Paleostomi, Kolheti, Gruzija - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
DRUŠTVO
Zabrinjavajuća procena: Vrste koje su nadživele dinosauruse sada izumiru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala