- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zabrinjavajuća procena: Vrste koje su nadživele dinosauruse sada izumiru

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku WWF-Canon _ Hartmut JungiusJesetra iz stanice za razmnožavanje na jezeru Paleostomi, Kolheti, Gruzija
Jesetra iz stanice za razmnožavanje na jezeru Paleostomi, Kolheti, Gruzija - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Pratite nas
Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) objavila je prvu sveobuhvatnu procenu rizika od izumiranja vrsta na svetskom nivou u poslednjih 13 godina. Njome potvrđuju da je svih 26 preostalih vrsta jesetri i veslokljunki ugroženo.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Na Crvenoj listi ugroženih vrsta skoro dve trećine vrsta jesetri i veslokljunki sada je označeno kao kritično ugroženo, dok je službeno proglašeno regionalno izumiranje jesetarske vrste sima u Dunavu, kineske veslokljunke i nestanak divlje jesetarske vrste tipične za reku Jangce.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku WWF Austria _ Hannes GreberJesetre mogu da žive preko 100 godina, a potrebno im je do 15 godina da sazru
Jesetre mogu da žive preko 100 godina, a potrebno im je do 15 godina da sazru - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Jesetre mogu da žive preko 100 godina, a potrebno im je do 15 godina da sazru

„Vrste koje su nadživele dinosauruse sada izumiru zbog nas ljudi, koji u poređenju sa njima postojimo samo trenutak u vremenu. To govori nešto o čovečanstvu. I dalje imamo izbor – možemo da radimo na očuvanju slobodnih i zdravih reka koje hrane i održavaju zajednice širom sveta ili da nastavimo da se držimo dosadašnjih loših praksi koje nam ostavljaju puste reke”, poručila je Iva Svilar iz Svetske fondacije za prirodu „VVF Adrija“.

Krivolov jesetre radi nezakonite trgovine kavijarom i njihovim mesom iz divljeg ulova jedan je od vodećih uzroka njihove ugroženosti. Prošle godine je svetska organizacija za zaštitu prirode VVF otkrila da se trećina kavijara i mesnih proizvoda u Donjem Podunavlju prodaje ilegalno. Dodatne pretnje jesetrama su brane hidroelektrana koje blokiraju njihove migracijske rute, neodrživa eksploatacija peska i šljunka koja uništava mrestilišta i degradira njihova staništa.
© Ustupljeno Sputnjiku WWF Austria _ Jutta JahrlJestre mogu da migriraju do 3 000 kilometara radi mrešćenja.
Jestre mogu da migriraju do 3 000 kilometara radi mrešćenja. - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Jestre mogu da migriraju do 3 000 kilometara radi mrešćenja.
„Neuspešno očuvanje jesetarskih vrsta pokazatelj je neuspeha vlada širom sveta da upravljaju rekama na održiv način i ispune svoje obaveze kako bi zaustavile globalni gubitak prirode i očuvale jedinstvene vrste kao što su jesetre. Šokantni, ali nažalost ne i iznenađujući, podaci dobijeni ovom procenom znače da jesetre zadržavaju svoju neželjenu titulu najugroženije grupe vrsta na svetu”, rekao je Arne Ludvig, predsednik IUCN-ove grupe stručnjaka za jesetre.
Evropske vlade su dogovorile ambiciozne politike kojima bi zaštitile jesetarske vrste kao deo Panevropskog akcionog plana za jesetre. Uprkos tome, njihov status nastavlja da se pogoršava širom kontinenta. Sedam od ukupno osam evropskih vrsta jesetri je već klasifikovano kao kritično ugrožene, a sada je i kečiga, najmanja slatkovodna vrsta reklasifikovana iz osetljive u ugroženu vrstu.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku WWF-Bulgaria _ Stoyan-MihovJesetre su među najvećim slatkovodnim ribama na Zemlji: najveća je u prošlosti dostizala do 7 metara dužine i težila do 1,5 tona.
Jesetre su među najvećim slatkovodnim ribama na Zemlji: najveća je u prošlosti dostizala do 7 metara dužine i težila do 1,5 tona. - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Jesetre su među najvećim slatkovodnim ribama na Zemlji: najveća je u prošlosti dostizala do 7 metara dužine i težila do 1,5 tona.

„Nestanak soma iz Dunava pokazuje da je neophodno efikasnije sprovođenje Panevropskog plana za jesetre, uključujući i mere koje osiguravaju uzvodne i nizvodne migracije. Ako vlade i institucije širom Evrope ne preduzmu mere za obnovu rečne povezanosti i obnovu staništa jesetri u važnim rekama, to će značiti izumiranje velikog broja vrsta jesetri”, poručuje Svilareva.

Uprkos zabrinjavajućim rezultatima ove procene, ona ukazuje i na neke pozitivne trendove. Nakon 30 godina poribljavanja, jadranska jesetra, vrsta za koju se smatralo da je izumrla u divljini, pronađena je Italiji. Takođe, dugoročni napori u Severnoj Americi pomogli su da se stabilizuju i povećaju neke lokalne populacije jesetri, uključujući belu jesetru u reci Frejzer.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku WWF-Canon _ Hartmut JungiusJesetre postoje od vremena dinosaurusa i od tada se gotovo uopšte nisu menjale.
Jesetre postoje od vremena dinosaurusa i od tada se gotovo uopšte nisu menjale. - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Jesetre postoje od vremena dinosaurusa i od tada se gotovo uopšte nisu menjale.
IUCN, VVF i VSCS (Svetsko društvo za zaštitu jesetri) sarađuju sa relevantnim partnerima na zaštiti jesetarskih vrsta kroz naučno istraživanje, podizanje svesti kao i direktnim uključivanjem u projekte očuvanja kako bi se premostio jaz između nauke i prakse upravljanja vrstama i područjima.
Izumrla ptica dodo - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Izumrla ptica dodo može da se vrati u život zahvaljujući genetičarima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala