- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Evropa će se suočiti sa neviđenom energetskom krizom“: Stručnjaci predviđaju tešku zimu

CC0 / pixabay / Gas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
Pratite nas
Evropa će se predstojeće zime suočiti sa neviđenom energetskom krizom, a potrošnja gasa će morati da se smanji za još 13 odsto, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku.
U izveštaju agencije o stanju tržišta gasa navodi se da će evropske zemlje, koje su već smanjile potrošnju gasa za više od 10 odsto u poslednjih osam meseci, biti primorane da smanje korišćenje „plavog goriva“ za još 13 odsto predstojeće zime radi osiguravanja energetske bezbednosti.
Eksperti se plaše prekida u isporukama gasa, što će naterati vlade evropskih zemalja da uvedu normiranu potrošnju električne energije.
Evropska unija preduzima mere za rešavanje energetskog pitanja. Ranije je EU pristala da obaveže preduzeća i domaćinstva da smanje potrošnju električne energije za najmanje pet odsto u jeku potrošnje. Preduzeća su već smanjila potrošnju prirodnog gasa, a mala preduzeća, poput pekara, našle su se pred teškim izborom; da nastave sa radom ili da se zatvore zbog visokih računa za struju.
Energetska kriza u Evropskoj uniji pogoršala se krajem jula kada su nastali prekidi u isporukama gasa iz Rusije u niz zemalja EU, povezani između ostalog i sa problemima sa tehničkim remontom turbina za „Severni tok“ zbog sankcija koje su uvedene protiv Rusije.
Ventil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
RUSIJA
Potpredsednik Vlade Rusije o energetskoj krizi: Evropljani već ne mogu da plate račune
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala