- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bakirov izborni debakl – da li ga je Amerika pustila niz vodu

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICBakir Izetbegović
Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
Pratite nas
Bakir Izetbegović, lider SDA, nije samo izgubio na Opštim izborima u BiH za mesto u Predsedništvu BiH od kandidata ujedinjene opozicije Denisa Bećirovića iz SDP-a BiH, već je doživeo potpuni politički debakl, jer nije osvojio vlast ni u jednom kantonu.
Razlog za ovakav ishod mogao se naslutiti i prilikom nedavne poste turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana BiH kada nije nijednom rečju podržao Izetbegovića, osim što je poručio da se SDA drži složno i da odoli zapadnom pritisku.

Bakira Amerika pustila niz vodu

To se izgleda nije desilo, kaže politikolog i profesor dr Srđan Perišić. On, međutim, smatra da bi Bećirović mogao da bude, kad je reč o odnosu prema Srbima, još gora verzija Izetbegovića.
„Izetbegovića su Amerikanci pustili niz vodu, ali politika se neće promeniti jer nema velike razlike između Izetbegovića i Bećirovića. Amerikanci su hteli da podrškom njemu pokažu da su u BiH promene moguće, jer su računali da Milorad Dodik neće pobediti u RS. Međutim, to se nije desilo. Ali to ne znači da su se Amerikanci sasvim odrekli Bakira,“ kaže naš sagovornik.

Bećirović gora verzija

Perišić napominje da su svi bošnjački lideri pod kontrolom Amerike i da su se jednostavno opredelili za onog od koga mogu da imaju najviše koristi:
„Nije Bakirov debakl iznenađenje ni za koga, pa ni za njega. Bećirović je možda i ekstremnija varijanta od Izetbegovića, ali to što je on sada u Predsedništvu BiH ništa ne menja, jer će srpska strana uvek biti preglasana. Amerikanci će samo nastaviti dalje presiju preko Bećirovića na RS što može da dovde do još većih zaoštravanja u BiH."

Opsednut Republikom Srpskom

Inače, Denis Bećirović (47) je od 1993. godine član Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH). Bio je predsednik Foruma mladih Opštinske organizacije i Kantonalne organizacije SDP BiH. U periodu od 1994. do 1998. godine bio je član predsedništva Kantonalne organizacije, a dve godine je bio potpredsednik Foruma mladih SDP-a.
Za člana glavnog odbora SDP BiH izabran je 1997. godine. Od 1998. do 2000. godine bio je predsednik Foruma mladih, a od 2000. godine je član predsedništva SDP BiH. Bećirović je od 2003. do 2009. godine bio predsednik Kantonalne organizacije SDP-a, a od 2009. godine je potpredsednik stranke.
Sa funkcije zamenika predsedavajućeg Predstavničkog doma BiH smenjen je 23. oktobra 2012. godine na zahtev Srpske demokratske stranke (SDS), a zbog otvorenog pisma koje je uputio tadašnjem predsedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću „protestujući zbog stava da je Republika Srpska država“.
Rođen je u Tuzli, a doktor je nauka i univerzitetski profesor.
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
REGION
Bura zbog Erdogana: Reči predsednika Turske o Zapadu naljutile političare u Sarajevu
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
REGION
Zašto je Erdoganova lekcija u BiH razočarala Bošnjake
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala