- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zahtev Ukrajine da ubrzano stupi u NATO izazvao pometnju u Beloj kući

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeVolodimir Zelenski
Volodimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
Pratite nas
Odluka predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da podnese zahtev za ubrzano pristupanje Ukrajine NATO-u bila je neočekivana za administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena, prenosi list „Politiko“ pozivajući se na izvore.
„Objava Ukrajine da želi po ubrzanom postupku da stupi u NATO iznenadila je Bajdenovu administraciju“, navode izvori.
Prema njihovim rečima, u Vašingtonu već dugo postoje različiti stavovi o članstvu Ukrajine u Severnoatlantskoj alijansi, pored ostalog i zbog neophodnosti da američki vojnici učestvuju u zaštiti bilo koje članice NATO-a koja je napadnuta.
„Ukrajina je težila takvim garancijama bezbednosti, dok su mnogi u SAD bili zabrinuti zbog mogućnosti rata s Rusijom“, navodi list.
Zelenski je u petak izjavio da je Kijev, kao odgovor na ujedinjenje DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti s Rusijom, podneo zahtev za ubrzani prijem u NATO.
„Politiko“ navodi da je niz pristalica bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa ranije pokušao da ubedi Ukrajinu da odustane od želje da se priključi NATO-u.
Mnogi američki političari i predstavnici Bele kuće su reagovali na objavu Zelenskog. Pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je izjavio da sada nije vreme za prijem Ukrajine u NATO, dok je predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD NEnsi Pelosi izbegla odgovor „Politika“ na pitanje da li SAD podržavaju članstvo Ukrajine u Severnoatlantskoj alijansi.
Zastave NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski: Ukrajina podnosi zahtev za članstvo u NATO-u, nećemo pregovarati sa Putinom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala