- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nemački advokat „nudi“ Rusima izdaju – žestoke reakcije iz Moskve

© Sputnik / Elena Sobolь / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah
Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
Pratite nas
Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, uslovio je ruske sportiste da „moraju da se odreknu režima“ kako bi nastupali na takmičenjima i to pod neutralnom zastavom, što je naišlo na burne reakcije u Rusiji.
Bah, nemački advokat, istakao je da sportisti nisu započeli specijalnu operaciju u Ukrajini, ali da moraju da ispune jedan uslov da bi se vratili na takmičenje.
„Oni koji se budu distancirali od ruskog režima trebalo bi da budu mogli da se takmiče pod neutralnom zastavom. Naš cilj je da sportisti sa ruskim pasošem koji ne podržavaju specijalnu operaciju učestvuju ponovo“, naveo je Bah.
On nije mogao da govori o tome da li će ruskim sportistima biti dozvoljeno da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.
„Nekoliko meseci diskutujem o pitanju specijalne operacije. Niko ne može da kaže kada će se to završiti. I zato ne znam da li će moći Rusi da nastupe na Olimpijskim igrama 2024. godine“, istakao je Bah.
Na sve to, stiglo je mnogo reakcija iz Rusije.
„Bah je imao istovetne izjave ranije. Sada je pojačao te reči govoreći o neutralnim statusima za sportiste. Nadam se da su sportisti i sportski funkcioneri shvatili da više neće biti kao pre, o čemu je govorio predsednik Rusije. Treba govoriti za svoju državu, zastavu, himnu i grb, a ne za svoje prezime“, rekao je poslanik ruske Dume Roman Terjuškov.
Ministar sporta Oleg Maticin je naveo da nije čuo konstruktivan predlog od Međunarodnog olimpijskog komiteta.
„Poslednja izjava je, sa moje tačke gledišta, protivna olimpijskim principima kako bi se obezbedila jednaka prava za sve sportiste, bez obzira na njihovu nacionalnost i pripadnost određenoj državi“, istakao je Maticin.
Trostruki olimpijski šampion Aleksandar Kareljin je naveo da Bah ne bi trebalo da Rusima nudi „izdajničke ponude“.
Olimpijska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
SPORT
I dalje traje olimpijska hajka na Ruse
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala