Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija pozvana na prvi sastanak Evropske političke zajednice

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastave Srbije i EU
Zastave Srbije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
Pratite nas
Sastanak Evropske političke zajednice biće održan 6. oktobra, saopšteno je iz generalnog sekretarijata Evropske unije. Među pozvanim državama je i Srbija.
Pored 27 članica EU, na sastanak su pozvani i Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Albanija, Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Island, Lihtenštajn, Moldavija, Norveška, Velika Britanija, Švajcarska, Turska i Ukrajina, navodi se na sajtu Evropskog saveta.
Među pozvanima su i predstavnici privremenih institucija u Prištini, kao i predsednik Evropske komisije i predsednik Evropskog saveta.
Prvi sastanak Evropske političke zajednice biće održan pred neformalni sastanak šefova država i vlada zemalja EU.
„Evropska politička zajednica ima za cilj da promoviše politički dijalog i saradnju radi rešavanja pitanja od zajedničkog interesa, da ojača bezbjednost, stabilnost i prosperitet evropskog kontinenta. Ova platforma političke koordinacije ne zamenjuje postojeće organizacije, strukture ili procese i nema za cilj stvaranje novih u ovoj fazi“, piše u saopštenju objavljenom na sajtu EU.
Evropska politička zajednica nastala je na osnovu ideje predsednika Francuske Emanuela Makrona i „treba da pruži platformu za politički dijalog i saradnju sa zemljama koje žele da se pridruže EU i državama koje nemaju takve aspiracije ali dele demokratske vrednosti EU“.
Trijumfalna kapija u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
SVET
Šta piše u francuskom dokumentu kojim se predlaže formiranje Evropske političke zajednice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala