- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šta piše u francuskom dokumentu kojim se predlaže formiranje Evropske političke zajednice

CC0 / Pixabay/Gerhard Bögner / Trijumfalna kapija u Parizu
Trijumfalna kapija u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Francuska je, kao trenutno predsedavajuća Savetom EU, predstavila neformalni dokument kojim predlaže da se do kraja ove godine formira Evropska politička zajednica, otvorena za „sve evropske države koje žele zajedno da doprinesu bezbednosti, stabilnosti i prosperitetu evropskog kontinenta“.
„Evropska politička zajednica bi bila otvorena za evropske države koje dele zajednički skup demokratskih vrednosti, bez obzira na to da li su članovi Unije ili ne i bez obzira na njihov trenutni odnos sa Evropskom unijom: da li žele da joj se pridruže, napustili su je, ne planiraju pridružiti joj se, ili su sa njom povezani samo ekonomskim sporazumima“, navodi se u tekstu dokumenta u koji je Tanjug imao uvid.
Francuska u svom tzv. „non-pejperu“, podnetom kao nacrt za razmatranje i dalju raspravu, navodi da trenutno politika proširenja, zbog obimnih reformi i trajanja procesa, „ne nudi neophodan politički okvir za odgovor na hitne istorijske i geopolitičke potrebe“ nastale nakon početka sukoba u Ukrajini kao ni za „političko strukturisanje“ evropskog kontinenta.

Evropska politička zajednica nije alternativa članstvu u EU

Evropska politička zajednica ne bi bila alternativa članstvu u EU i ne bi bila ni zamena za proces proširenja. Za evropske države koje žele da se pridruže Evropskoj uniji to bi omogućilo jačanje veza sa državama članicama EU pre pristupanja, kako politički tako i u pogledu učešća odlučivanjima u određenim politikama EU, uključujući postepenu integraciju u unutrašnje tržište EU“, navodi se u dokumentu.
Dodaje se da ovakva zajednica ne bi zamenila Savet Evrope, OEBS ili transatlantske odnose, ali da bi bila evropski forum koji bi okupio sve članove evropske porodice na ravnopravnoj osnovi i u duhu jedinstva evropskog kontinenta.
Francuska traži da se u „Evropi vrati osećaj zajedništva“ i ojačaju političke, ekonomske, kulturne i bezbednosne veze između budućih članica Evropske političke zajednice, što bi, prema tekstu dokumenta, bio način da se odgovori na zajedničke izazove na evropskom kontinentu poput pitanja spoljne i bezbednosne politike, klimatskih promena i snabdevanja energijom i drugim sirovinama, sigurnosti hrane, razvoju infrastrukture i međusobnom povezivanju, mobilnosti, migracijama, borbi protiv organizovani kriminala, kao i odnosima sa drugim geopolitičkim akterima.
Francuska ocenjuje da bi Evropska politička zajednica trebalo da ima oblik „lake pravne strukture“ koja ima kapacitet donošenja odluka uz poštovanje autonomije odlučivanja Evropske unije i svake od država koje čine Zajednicu, a da bi se lideri i ministri ovih zemalja sastajali nekoliko puta godišnje.
Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron je ranije izjavio da proces pristupanja Uniji može da potraje više godina, čak i decenija zbog čega je pozvao na stvaranje Evropske političke zajednice koja bi mogla da obuhvati i Ukrajinu.
Potom je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je da će tokom junskog samita EU pokrenuti pitanje stvaranja Evropske političke zajednice za zemlje koje teže članstvu u Uniji — Ukrajinu, Gruziju, Moldaviju, Zapadni Balkan, Tursku.
Austrija EU - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
REGION
„Utešni“ austrijski papir: EU ni da odbaci ni da primi Zapadni Balkan, a Ukrajina da čeka u redu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala