Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nemačka preko albanskih i srpskih NVO pokušava da proturi novi plan za Srbe na Kosovu i Metohiji

© Sputnik / Dejan SimićPlakati u Severnoj Mitrovici
Plakati u Severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
Pratite nas
U igri je klasičan „non pejper“ kojim se pokušava pokrenuti dijalog između Prištine i Beograda koji je na mrtvoj tački, ali tako što će se o ZSO razgovarati van zvaničnih tokova, kaže sagovornik Sputnjika.
Evropski institut za mir (EIP) i nemačka Fondacija „Fridrih Ebert Štiftung“ radili su poslednjih meseci na Nacrtu zakona Zajednice Srpskih opština, predočili su ga nevladinim organizacijama sa nepriznatog Kosova, i srpskim i albanskim.
Ne zna se ko je inicijator ovog poduhvata ali mediji na albanskom pišu da iza svega stoji Nemačka uz opasku da su srpske NVO imale niz primedbi na predlog koje su i iznele.
Za sad, ovaj predlog je nedostupan javnosti, odnosno, ne zna se tačno šta sadrži novo u odnosu na ZSO koja je predviđena Briselskim sporazumom. Ali, naglašeno je da bi mogao da se nađe u dokumentima evropskog posrednika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Nemački pokušaj mešanja u dijalog

Da li je moguće da se u pregovorima nađe i ovakav dokument o kome nije bilo diskusije ni u Beogradu ni u Prištini na zvaničnom nivou?
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
SVET
Brisel: Lajčak obavestio šeficu UNMIK-a o stanju dijaloga Beograda i Prištine
Vladimir Dobrosavljević, politički analitičar smatra da je to klasičan „non pejper“ kao i jedan od mnogih koji su se u datom trenutku pojavili u svetskoj i domaćoj javnosti.
„Njime se pokušava na neki način pokrenuti dijalog između Prištine i Beograda koji je na mrtvoj tački. Tako je iz prostog razloga jer međunarodna zajednica ni na jedan način ne pokušava da primora zvaničnu Prištinu da ispuni ono što je potpisano i dogovoreno Briselskim sporazumom,“ uveren je Dobrosavljević.
Dakle, Srbija je sa svoje strane učinila sve što je mogla da dijalog uspe ali imamo i evropske zvaničnike koji kažu da ne mogu da utiču na Prištinu.
„Po meni je to izgovor i naravno da nema veze sa istinom jer da to žele i te kako bi našli način da utiču na Prištinu. Jer kad Ursula fon der Lajen kaže da imaju načina da utiču na Rusiju onda je smešno reći da ne mogu na Prištinu,“ dodaje on.

Uvlačenje NVO u igru

Nije iznenađenje da se Nemačka krije iza svega ovoga i da se sada pokušava da se u celu priču uvuku i „civilni“ akteri. I Aljbin Kurti je svojevremeno rekao da o svemu treba da razgovaraju kosovski Srbi i Albanci, a ne Beograd i Priština.
Sada se sa raznih strana vrše pokušaji da se dijalog reaktivira, a Evropljani sve ovo rade jer se očito osećaju inferiornim u odnosu na sve što se dešava na globalnoj sceni i zbog dominantne uloge koju imaju Amerikanci u svemu. Sve više su prisutni i na Balkanu i mnoge stvari su uzeli u svoje ruke. Evropa sad pokušava da na svaki način pokaže da ima kapacitet da reši ovo pitanje. Zbog toga, preko svojih NVO i „istaknutih pojedinaca“ koji su van zvaničnih pregovora ali su vezani za briselsku administraciju, sada iznalaze niz nekih rešenja kako bi proširili kapacitete za dijalog,“ kaže sagovornik Sputnjika.
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
SRBIJA
„Novosti“: Lajčak sa Nemcima i nevladinim organizacijama skicira statut ZSO
Jedan od predstavnika ispred srpske NVO sa KiM koja je učestvovala na ovom skupu Milica Andrić Rakić, nije želela u duhu kolegijalnosti s ostalim učesnicima da otkriva detalje ponuđene platforme za ZSO.
„Ono što mogu da vam kažem je da moja organizacija, niti bilo koja druga srpska organizacija nije učestvovala u pisanju tog dokumenta. Jesmo imali kritike na taj dokument ali ne mogu da detaljišem jer niti je to zvaničan dokument, a i pravila su bila takva, i mislim da nije u redu ni prema organizatorima niti drugim učesnicima da iznosim ko je šta pričao,“ kaže Andrić – Rakić.

Srbi izneli svoje primedbe

Iako nije želela da iznese predlog predstavljenog nacrta ZSO ipak je napomenula da se ne razlikuje mnogo od onoga što je u sporazumu.
Prištinski „Ekspres“ piše da će dokument biti u celosti objavljen kada i ako u njega budu uvrštene sve primedbe i da je plan da postane deo pregovaračkog procesa, to jest da se o njemu pregovara sa Vladom Kosova i Vladom Srbije i pa onda tek da se to podeli sa trećom stranom, ali nije precizirano ko je ta strana“.
Isti list navodi da su srpske NVO imale primedbe na to što je u sve umešana Nemačka s obzirom na njen dobro poznati stav oko Kosova. Tako je kao problematično navedeno da postoji dilema da li je Udruženje pravno lice ili treba da bude državni organ, a srpski predstavnici su su izrazili bojazan da će Srbi po ovom nacrtu, imati još manje prava od onih koja im trenutno daje takozvani Ustav Kosova, navodi Ekspres.
Ovome dodaje da ih je zabrinula i činjenica da se u tekstu navodi da sve mora biti u skladu sa Ustavom Kosova, a tamošnji Ustavni sud se već oglasio da Udruženje nije u skladu sa najvišim pravnim aktom. Zatim, kritike iznete na sastanku, prema objektivnoj oceni, treba da budu uvrštene u konačni nacrt statuta Udruženja. Srpski predstavnici su, prema pisanju ovog lista, bili protiv izbegavanje Srpske liste tokom izrade statuta.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik Vlade Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuel Saracin - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
SRBIJA
Vučić sa specijalnim nemačkim izaslanikom o dijalogu Beograda i Prištine i situaciji u regionu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala