- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Patrušev: Zapadne obaveštajne službe ranije su se bavile podrivanjem cevovoda

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Pratite nas
Zapadne obaveštajne službe ranije su se već bavile podrivanjem cevovoda i Rusija će to saopštiti, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev u emisiji „Moskva. Kremlj. Putin“, čiji je deo objavljen na Telegramu.
Kako je precizirao, Rusija zasad „nema podatke“ da su baš zapadne obaveštajne službe digle u vazduh gasovode „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“.
„Ali imamo informacije da su to radili ranije… dizali u vazduh cevovode. Oni su se time bavili. Kroz neko vreme i mi ćemo to reći“, rekao je Patrušev.
Ranije na sastanku šefova obaveštajnih službi zemalja ZND Patrušev je obratio pažnju na to da bi najveću korist od sabotaže na „Severnim tokovima“, pre svega ekonomsku, imale SAD. On je podsetio da se slična situacija sa eksplozijom na podvodnom cevovodu već dogodila u oktobru 1983. godine u luci Puerto Sandino u Nikaragvi.
Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je prokomentarisao sabotaže na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, rekavši da Anglosaksoncima više nisu dovoljne sankcije, nego su sad prešli na uništavanje evropske energetske infrastrukture.
U ponedeljak su se istovremeno dogodili incidenti na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu. Prema informacijama vlasti Danske i Švedske, otkrivena su dva curenja gasa na „Severnom toku“ i jedno na „Severnom toku 2“ kod ostrva Bornholm. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju ciljanu sabotažu.
Ruska strana zvanično je zatražila informacije od Danske o vanrednoj situaciji na „Severnom toku“ čim se saznalo za incident. Danske vlasti su obavestile Rusiju o eksplozijama na mestu curenja gasa. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, izvestio je da je vanredna situacija na gasovodima neviđena i da je nemoguće proceniti vreme popravke.
Zdanie Pentagona s flagom SŠA v pamяtь o žertvah tragedii 11 sentяbrя - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
RUSIJA
Amerika negira umešanost u sabotaže na „Severnim tokovima“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala