- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Oštre reakcije na protjerivanje ruskih diplomata iz Crne Gore: Vrhunac karikaturalne rusofobije

© Sputnik / Radoje PantovićZastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Pratite nas
Protjerivanjem šest ruskih diplomata Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je urušilo diplomatske odnose sa Rusijom na najniži mogući nivo od kada postoje između dvije države, kažu sagovornici Sputnjika, uz ocjenu da je reč o sramotnom činu samoporicanja.
U prethodnom periodu protjerano je još pet ruskih diplomata. Rusija je bila glavni zaštitinik Crne Gore na Berlinskom kongresu kada je priznata njena državnost, sve vladike iz dinastije Petrovića su hirotonisane u Rusiji, mnogobrojne istorijske kulturne veze iz prošlosti vezuju dvije države, a poslednjim potezima crnogorskih vlasti sve se to dovodi u pitanje.
Književnik Milutin Mićović kaže za Sputnjik povodom najnovijeg protjerivanja ruskih diplomata iz Crne Gore da zvanična Crna Gora nije svjesna kako nanosi sramotu samoj sebi, ponižavajući i svoju istoriju i svoj narod.

“Crnoj Gori Rusija nije nikada bila tamo neko, nikada nije bila neprijatelj, nego prijatelj. Dakle, stavljajući se u službu zapadnih zemalja crnogorska vlada radi na unižavanju sebe, svoje istorije i svoga naroda. Već smo dočekali da se u Crnoj Gori za svako slobodno i kritičko mišljenje ljudi privode ili protjeruju iz Crne Gore, tako obezličenje je vrhunac apsurda, jednog samoporicanja, i samopotiranja Crne Gore. Protjerivanje ruskih diplomata je na djelu potvrda samoporicanja i stavljanja u službi zapadnih sila koje rade protiv Crne Gore i Rusije, i koje rade protiv pravoslavnog i slovenskog naroda”, kaže Mićović za Sputnjik.

Karikaturalna rusofobija

Profesor Dejan Mirović kaže za Sputnjik da je karikaturalna rusofobija u Crnoj Gori dostigla vrhunac u najnovijem skandalu odlazećeg rukovodstva tehničke vlade i ANB.
“Ne iznoseći nikakve dokaze, oni su se pridružili patološkoj hajci na sve što je rusko, samo zarad boljeg pozicioniranja u daljim političkim događajima u Crnoj Gori. Ovakvu rusofobnu farsu vidim i kao nastavak primitivnog narativa o državnom udaru iz 2016. godine. Nedostaje još samo hapšenje nekog nevinog penzionera i njegov progon poput onoga što je prethodna vlast uradila sa Brankom Milić. Da nema katastrofalnih posledica za crnogorski turizam i privredu, ova rusofobna histerija bi imala i i elemente komedije, ovako će crnogorski građani plaćati za poltronsko - karijerističke skandale tehničke vlade i ANB”, zaključuje Mirović.
Podgorički advokat Dalibor Kavarić ističe da su, nažalost, crnogorsko-ruski diplomatski odnosi na najnižem novu.
“Sa onom Ruskom Federacijom, nasljednicom carske Rusije, čiji su patrijarsi, mitropoliti, vladike, igumani, ruski carevi i plemići, vidom i nevidom, javno i tajno, šakom i kapom, u zlatnim kovčezima i kožnim tobocima, na lađama i carskim kočijama, Crnoj Gori poklonili na oke zlata i na milione rubalja, za našu državu, za našu Crkvu, za naše slavne i krvave bitke, za našu slobodu, za našu Vladu i za naše Ministre vanjskih poslova, koji to veoma cijene. Upravo je Bog i Ruska crkva zaslužna za fizički i duhovni opstanak današnje Crne Gore, jer bez ruskog baruta i olova, bez ruskih slova i hartije, ostali bismo neprosvijećeno pagansko pleme, što smo i bili prije ruskog pokroviteljstva i zaštite”, ističe Kavarić.
On ukazuje da je “najveći dometi spoljne politike ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i Ranka Krivokapića je to što su protjerali srpskog ambasadora i prouzrokovali prekid diplomatskih odnosa sa Rusijom. To je najveći domet kadrova Mila Đukanovića i Zdravka Krivokapića”, ističe Kavarić.
Ambasada Ruske Federacije u Crnoj Gori saopštila je u četvrtak da obustavlja rad svog konzularnog odjeljenja na neodređeno vrijeme zbog neprijateljskog postupanja crnogorskih vlasti prema Ruskoj Federaciji. Iz Crne Gore je odlukom Ministasrtva vanjskih poslova prethodno protjerano šest ruskih diplomata.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
RUSIJA
Rusija preporučuje svojim državljanima: Kritički pristup prilikom putovanja u Crnu Goru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala