- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Đukanović tvrdi da je Abazović izvođač radova imperijalne Rusije i Velike Srbije

© Sputnik / Boban NovovićMilo Đukanović stiže na skupštinsko zasedanje
Milo Đukanović stiže na skupštinsko zasedanje - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
Pratite nas
Parlament pokazuje da ne ispunjava svoje ustavne nadležnosti, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i poručio da je jasna namjera da se Crna Gora učini institucionalno nesposobnom.
Đukanović je novinarima u Skupštini rekao da postoje ustavne norme koje su apsolutno jasne, a jedna od njih je da se u roku 30 dana može odrediti mandatar. On je to kazao pošto parlament nije raspravljao o njegovom predlogu za skraćenje mandata Skupštine Crne Gore, budući da nije usvojen dnevni red vanredne sjednice.
„Taj rok je potrošen zbog jednog dijela partija većine od 30. avgusta. Ono što su uradili dan kasnije, mogli su da urade dan ranije“, kazao je Đukanović.
On je rekao da je podnio inicijativu za skraćenje mandata Skupštini, i dodao da su time iscrpili ustavne mogućnosti. Đukanović je istakao da je odgovornost za društveno-političke interese u parlamentu.
„Parlament pokazuje da ne ispunjava svoje ustavne nadležnost“, istakao je on.
Jasna je namjera protivnika Crne Gore, tvrdi Đukanović, da pokažu da postoji institucionalna paraliza.
„Danas je namjera da se Crna Gora učini institucionalno nesposobnom. Imamo političku odgovornost u parlamentu, i parlament će morati da razmišlja kako da izađe iz ovog ćorsokaka“, kazao je predsjednik.
Đukanović je podsjetio da su izglasali nepovjerenje vladi Dritana Abazovića i nakon toga propustili rok da izaberu mandatata, ocjenjujući da je parlamentarna većina mogla za 30 dana da podnese dokaze da ima većinu za mandatara.
„Oni koji ne žele dobro Crnoj Gori žele institucionalnu paralizu Crne Gore, zato nijedan od 18 kandidata za Ustavni sud nije izabran. Da bi se dokazala teza velikosrpskog nacionalizma i da Crna Gora treba da se vrati u sastav Velike Srbije što su želje i imperijalne Rusije i Velike Srbije. Jasno je da imaju izvođača radova, to je predsjednik Vlade“, naglašava on.
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović u skupštini - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2022
REGION
Đukanovićev predlog nije uvršten u dnevni red, nema rasprave o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore
Crnogorski predsednik Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
REGION
Kako će Crna Gora iz ćorsokaka - Đukanović povrijedio Ustav, a blokiran Ustavni sud
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala