- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija rešila deo problematičnih pitanja sa SAD u okviru sporazuma o strateškom naoružanju

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaZastave SAD i Rusije
Zastave SAD i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
Pratite nas
Rusija i SAD su uspele da reše deo problematičnih pitanja na temu inspekcije u okviru Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START), saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„U okviru savetodavne komisije nastavlja se razgovor o tome koji organizacioni i tehnički problemi treba da se reše. Neki od njih su otklonjeni, a po pitanju nekih je ostvaren značajan napredak“, kazala je Zaharova.

Međutim, kako je dodala, i dalje su prisutne značajne poteškoće: realizaciju „u suštini, rutinskih koraka“, predviđenih sporazumom, komplikuju nekonstruktivne akcije SAD i njihovih partnera.
„Oni nastavljaju da uvode nove sankcione zabrane, ometaju normalnu saradnju zemalja. Nastojaćemo da rešimo sva problematična pitanja u kontekstu realizacije sporazuma na ravnopravnoj osnovi, uzimajući u obzir naše nacionalne interese“, konstatovala je portparolka.
Takođe je naglasila da Moskva i Vašington razgovaraju o nastavku inspekcija u okviru Sporazuma o smanjenju i ograničavanju strateškog ofanzivnog naoružanja koje su prekinute početkom 2020. godine zbog pandemije.
Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja potpisali su Dmitrij Medvedev i Barak Obama u aprilu 2010. godine. Sporazum predviđa da obe strane smanje broj raspoređenih nuklearnih bojevih glava na 1.550, a interkontinentalnih balističkih raketa, balističkih raketa za podmornice i teških bombardera na 700. U januaru 2021. godine sporazum je produžen do 2026. godine.
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
RUSIJA
Moskva o zaoštravanju situacije oko START-a: Namera Vašingtona izgledala je kao provokacija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala