- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Đukanović nije došao na sjednicu Zakonodavnog odbora, odložena rasprava o skraćenju mandata skupštini

© AP Photo / Risto BozovicCrnogorski predsednik Milo Đukanović
Crnogorski predsednik Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
Pratite nas
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije se danas pojavio na sjednici Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore na kojoj je trebalo da se, između ostaloga, raspravlja o njegovoj inicijativi za skraćenej mandata parlmentu. Umjesto njega na sjednicu je došao njegov savjetnik Boris Bastijančić.
Predsjednica Odbora Maja Vukićević kazala je na nema uslova da se sjednica odbora održi jer joj mora prisustvovati predlagač odnosno predsjednik države Milo Đukanović.
Vukićević je navela da je već jednom odgodila sjednicu jer joj je rečeno iz DPS da će predsjednik države danas doći na sjednicu. navodi i da je spremna još jednom da odgodi sjednicu.
"Ja ću ovu sjednicu još jednom odgoditi dok se ne steknu uslovi da se sjednica održi", navela je Vukićević.
Poslanica DPS-a Jovanka Laličić kazala je da nema prepreka da se sjednica Odbora održi, jer na sjednicu Odbora mogu da dođu i predstavnici predlagača.
Laličić je navela da će sjednici Skupštine prisustvovati predsjednik države, ali da nijedan propis ne predvića da on mora biti prisutan i na sjednici Odbora.
Đukanović je u obrazloženju inicijative naveo da se nijesu stekli uslovi da mandat za sastav Vlade povjeri lideru Demosa Miodragu Lekiću.
Kako je rekao, konsultativni proces je jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbijedio podršku u Skupštini za sastav 44. Vlade Crne Gore.
“Skraćenje mandata Skupštini najoptimalnije rješenje u datoj političkoj situaciji, i da je u najboljem interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost za organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora u sto kraćem roku", smatra Đukanović.
To će, smatra je ocijenio, omogućiti izbor Vlade koja će djelovati u punom kapacitetu.
Crnogorski parlament će o predlogu Đukanovića raspravljati na sjednici koja je zakazana za petak.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala