- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kako izgleda „sikstinska kapela na Andima“ /video, foto/

© Sputnik / Sebastián OchoaLa iglesia de Santiago de Curahuara de Carangas en Oruro
La iglesia de Santiago de Curahuara de Carangas en Oruro - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
Pratite nas
U hramu od slame i blata izgrađenom u bolivijskom Altiplanu pre više od četiri veka čuvaju se vekovima stari murali evropskih i lokalnih autora, napravljeni na licu mesta.
Crkva Santjago de Kurahuara de Karangas podignuta je 1587. godine, na 3.800 metara nadmorske visine, u departmanu Oruro. Proglašena je nacionalnim spomenikom 1960. godine i nosi titulu Sikstinske kapele u Andima.
Prva stvar koja se ističe kod hrama je njegova krhkost: njegove vekovima stare slike prilepljene na zidove od blata nemaju tretman koji im produžava život. Pigmenti „dolaze iz biljaka, minerala, u nekim slučajevima i iz životinjske krvi. Crvena i plava se ističu u mnogim predstavama“, objasnio je otac Rafael Čoke Flores, koji je zadužen za hram od 2018.
© Sputnik / Sebastián OchoaNa nekim zidovima i plafonima i dalje postoje prizori u srednjovekovnom stilu, od kojih su neki veoma uznemirujući, sa obezglavljenim likovima i isečenim bebama.
La iglesia de Santiago de Curahuara de Carangas en Oruro - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Na slamnatom krovu neki delovi konstrukcije moraju periodično da se menjaju. U suprotnom bi se dogodilo ono što se dogodilo 1901. godine, kada su jake kiše izazvale urušavanje, pri čemu su stradala dva čoveka. Murali tog dela su zauvek izgubljeni.
„Crkvu su verovatno oslikavala dva autora. U delu prezbiterija nalazi se evropski stil. Ali u ovom sektoru [gde su sedišta parohijana] figure su u stilu mestiza“, rekao je otac Čoke. Njega intrigira „zastupljenost cveća, biljaka, voća kao što su lubenice, smokve, grožđe, koji nisu sa ovih prostora. Isto važi i za ptice, kao što su paunovi, kojih nije tu bilo“.
Kurahuara je udaljena 165 kilometara od grada Oruro i 200 kilometara od granice sa Čileom. U svojim kolonijalnim godinama sjaja imala je 28.000 stanovnika. Danas jedva dostiže 5.000. Grad je nastao za vreme španske kolonije kao pošta na putu između rudnika Potosi, Oruro i luka odakle su se metali izvozili. Od tada je njegovo stanovništvo posvećeno uzgoju lama i alpaka. U osnovi uzgajaju krompir, kinou i ječam.
© Sputnik / Sebastián OchoaNajupečatljivija prostorija hrama je krstionica. Svetlo je veoma slabo, ali ne možete da koristite blic. Ulaz je visok ne više od metra, pa je potrebno ući gotovo čučeći. Po rečima oca Čoke, obavezno je pokloniti se.
La iglesia de Santiago de Curahuara de Carangas en Oruro - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Zidovi i plafon prepričavaju scene sveopšteg potopa, Nojeve barke, takođe krštenja svetog Franje Ksaverskog od starosedelaca.
© Sputnik / Sebastián OchoaPrikaz krštenja starosedelaca
La iglesia de Santiago de Curahuara de Carangas en Oruro - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
© Sputnik / Sebastián OchoaBrutalne scene takozvanog „krvnog krštenja”, koje je podrazumevalo krštenje nevernika prerezujući im grkljane, kako bi ih otišli sa ovog sveta kao mučenici.
La iglesia de Santiago de Curahuara de Carangas en Oruro - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
© Sputnik / Sebastián OchoaApostol Santjago je bio svetac zaštitnik Španije od 9. veka. Kada su osvojili ove visine doneli su svoj kult i pravili hramove posvećene njemu.
La iglesia de Santiago de Curahuara de Carangas en Oruro - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Apostol Santjago je bio svetac zaštitnik Španije od 9. veka. Kada su osvojili ove visine doneli su svoj kult i pravili hramove posvećene njemu.
Arheolozi - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Arheolozi otkrili najstarije veštačko oko na svetu u „Zapaljenom gradu“ /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala