- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Arheolozi otkrili najstarije veštačko oko na svetu u „Zapaljenom gradu“ /foto/

© AP Photo / Israel L.MurilloArheolozi
Arheolozi - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Pratite nas
Veštačko oko koje je prilikom iskopavanja u „Zapaljenom gradu“ otkriveno tokom 2006. godine, smatra se najstarijim nalazom ove vrste.
Prilikom iskopavanja „Zapaljenog grada“ u Iranu arheolozi su došli do brojnih značajnih otkrića, a interesantan podatak jeste da je ime dobio zato što je kroz istoriju tri puta spaljivan. Na njemu su uočene različite faze naseljavanja, od kojih najstarija potiče iz 3200 godine p.n.e. A veštačko oko koje su arheolozi ovde iskopali se smatra najstarijom očnom protezom na svetu.

Groblje „Zapaljenog grada“

Do otkrića veštačkog oka je došlo 2006. godine prilikom iskopavanja najvećeg nalazišta iz perioda praistorije u Iranu. Grad je podeljen na nekoliko delova - od kojih je najpoznatiji deo sa grobljem na kom je sahranjeno između 25.000 i 40.000 individua u periodu od 3200 do 2600. godine p.n.e.. Stoga ne čudi da je najveći deo pokretnih nalaza otkriven baš u tim grobnicama, a svakako najinteresantniji među njima je veštačko oko iz groba mlade žene.
Antropološkom analizom je utvrđeno da je u pitanju bila žena visoka oko 180 centimetara i stara između 28 do 32 godine. Na osnovu drugih nalaza iz grobnice ustanovljeno je da je najverovatnije živela između 2900. i 2800. godine p.n.e..
U njenoj levoj očnoj duplji otkrivena spomenuta veštačka proteza za koju se veruje da je najstarija na svetu i da je korišćena iz estetskih razloga tj. radi ulepšavanja i nadoknađivanja nedostatka levog oka, piše sveoarheologiji.
Takođe, utvrđeno je da je lažno oko sprečavalo prerastanje tkiva u duplji i ulazak prašine ili nekog drugog stranog predmeta, što bi na kraju verovatno rezultiralo infekcijom a možda čak i smrću.

Veštačko oko nošeno za života

Dizajn veštačkog oka je predstavljao kopiju pravog, kako bi pokojnica što više zadržala svoj prirodni izgled. Bilo je izrađeno od lakog materijala, prečnika 2,5 centimetra. A utvrđeno je da se unutar njega nalaze i zlatne žice - debljine manje od milimetra - slične kapilarima. To sugeriše da su dizajneri bili upoznati sa anatomijom oka.
Takođe, uočene su neke paralelne linije oko zenice koje su formirane u obliku dijamanta, dok su sa strana primetne dve rupe.
Prilikom ispitivanja je utvrđeno da se na veštačkom oku nalaze i tkiva sa očnih kapaka, što sugeriše da ga je pokojnica nosila tokom života. Takođe, antropolozi su na lobanji - u oblasti kapka - primetili i tragove apcesa koji je verovatno nastao usled trenja prilikom treptanja.
Pored ovog nalaza u grobu žene pronađeno je i više glinenih posuda, ukrasnih perli, kožna vreća, bronzano ogledalo. Sve ovo ukazuje da se možda radilo o ženi visokog društvenog statusa, ako ne i članu neke kraljevske porodice.
Što se tiče materijala koji je korišćen za izradu ovog veštačkog oka rukovodilac iskopavanja Sajadi je rekao:
„Materijal od kojeg je napravljena ova veštačka očna jabučica još nije određen i biće procenjen kasnijim testiranjem. Međutim, na prvi pogled izgleda da je prirodni katran pomešan sa životinjskom mašću i iskorišćen za njegovu izradu“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala