- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Nemačkoj strahuju da će „Severni tokovi“ biti zauvek neupotrebljivi

© Nord Stream 2 / Axel SchmidtPlovilo "Soliter" na Baltičkom moru tokom postavljanja cevi za gasovod "Severni tok 2"
Plovilo Soliter na Baltičkom moru tokom postavljanja cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
Nemačke službe bezbednosti pretpostavljaju da će oba kraka gasovoda „Severni tok“ i jedan krak „Severnog toka 2“ zauvek biti neupotrebljivi nakon navodne sabotaže, piše nemački list „Tagešpigl“, pozivajući se na izvore u nemačkoj vladi.
Prema njihovim rečima, ukoliko se brzo ne poprave oštećenja na krakovima, u gasovode će ući mnogo slane vode koja će izazvati koroziju.
Kako je precizirano, stručnjaci Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, nekoliko drugih saveznih ministarstava i kabinet saveznog kancelara razgovaraju o posledicama incidenta. List piše da će, kao prvi korak, savezna policija pojačati kontrolu u teritorijalnim vodama Nemačke, a njeni brodovi će pažljivije pratiti relevantne rute kritične infrastrukture.
Takođe, savezne zemlje treba da povećaju zaštitu obalnih područja u Severnom i Baltičkom moru. Međutim, postoji zabrinutost za bezbednost terminala za prijem tečnog prirodnog gasa koji se trenutno grade, kao i podvodnih i telekomunikacionih kablova.

Prema navodima autora članka, Evropska komisija, nemački organi bezbednosti i Federalna obaveštajna služba Nemačke tvrde da je uzrok incidenta sa gasovodima – sabotaža. Zbog složenosti havarije, stručnjaci i izvori u vladi Nemačke smatraju da ju je mogao izvesti samo neko iz državnih službi. Spekulacije idu u pravcu Rusije, ali motiv, kako piše list, nije jasan. Federalna obaveštajna služba Nemačke aktivno učestvuje u istrazi, analizirajući satelitske snimke mogućeg kretanja brodova uoči eksplozija.

Kako je precizirano, jedna od teorija je da su ronioci mogli da postave eksploziv u dva kraka „Severnog toka“ i u jednu od dve cevi kraka „Severnog toka 2“ koji još nije pušten u rad.
Prema pisanju lista, precizne eksplozije ukazuju na to da su curenja gasa ogromna, te da je, shodno tome, i brzina pada pritiska velika.
Kompanija „Nord strim 2 AG“ je u ponedeljak saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Zatim je prijavljen smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Kompanija je saopštila da uzroci takođe nisu poznati.
Ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde rekla je da incidenta sa curenjem gasa na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ došlo usled eksplozija.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Podkast
Ljubinka Milinčić: Misterija na dnu Baltika – ko razara najvažniji projekat Rusije i Evrope
Evropska unija i Amerika - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Podkast
Sjedinjene Države protiv Evropske unije | Novi Sputnjik poredak
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova  - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Zaharova: Bajden dužan da odgovori da li je Amerika realizovala pretnju „Severnom toku“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala