- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sikorski: Pretpostavka o umešanosti SAD u događaje oko "Severnog toka 2" moja lična hipoteza

© Sputnik / Aleksej Daničev / Uđi u bazu fotografijaRadoslav Sikorski
Radoslav Sikorski - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
Bivši šef poljske diplomatije Radek Sikorski izjavio je da su pretpostavke o umešanosti Sjedinjenih Država u oštećenja koja su se dogodila na gasovodu „Severni tok 2“ kod Danske – njegove lične hipoteze.
„Neka istraga koju sprovodi Danska utvrdi ko je kriv. Radne hipoteze o tome ko je imao motiv i mogućnost da tako nešto uradi, iznosim, prirodno, samo u svoje lično ime“, napisao je on na Tviteru.
Njegova izjava usledila je nakon što su u Moskvi oštro reagovali na njegov post na Tviteru u kojem se posle oštećenja gasovoda zahvaljuje SAD bez dodatnih objašnjenja.
Kompanija „Nord strim 2 AG“ je u ponedeljak saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Zatim je prijavljen smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Kompanija je saopštila da uzroci takođe nisu poznati.
Ministarka spoljnih poslova Švedske En Linde rekla je da incidenta sa curenjem gasa na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ došlo usled eksplozija.
„Curenje gasa na gasovodima 'Severni tok' i 'Severni tok 2' u isključivim ekonomskim zonama Danske i Švedske posledica je eksplozija, koje su verovatno izazvane sabotažom. Nastavljamo da prikupljamo informacije i ne isključujemo bilo koje učesnike i motive“, napisala je Linde na Tviteru.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Podkast
Ljubinka Milinčić: Misterija na dnu Baltika – ko razara najvažniji projekat Rusije i Evrope
Evropska unija i Amerika - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Podkast
Sjedinjene Države protiv Evropske unije | Novi Sputnjik poredak
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
RUSIJA
Zaharova posle havarije na gasovodu: Da li je objava Sikorskog zvanično izjava o terorističkom aktu?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala