- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova posle havarije na gasovodu: Da li je objava Sikorskog zvanično izjava o terorističkom aktu?

© AP Photo / Danish Defence CommandMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u vodama Danske
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Poljske Radek Sikorski objavio je na društvenim mrežama post sa fotografijom mesta gde je došlo do curenja gasa usled oštećenja na gasovodu „Severni tok“ i „Severni tok 2“ uz poruku u kojoj se zahvaljuje Sjedinjenim Državama, ne objašnjavajući šta tačno ima u vidu. Na objavu su reagovali u Moskvi.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Rusija čeka reakciju Brisela.

„Da li je to zvanična izjava o terorističkom aktu“, napisala je ona na svom Telegram nalogu posle objave Sikorskog.

Ona je, potom, u izjavi za radio Sputnjik rekla da ako bez reakcije Evropske unije, evropskih institucija i birokratije ostane to što je juče uradio Sikorski, treba govoriti ne samo o mržnji prema Rusima, nego i prema onim ljudima koji biraju evropske političare.

„Sikorski, građanin članice EU, poslanik Evropskog parlamenta, koji je ranije bio ministar spoljnih poslova Poljske, zahvalio je SAD za diverziju... za oštećenja civlne infrastrukture na teritoriji država EU... Čovek je sam sebe raskrinkao da mrzi Evropu", rekla je Zaharova.

Zamenik međunarodnog komiteta Saveta federacije Vladimir Džabarov prokomentarisao je da ako istraga o eksplozijama ukaže na umešanost SAD onda situacija može kardinalno da se promeni.
„Tada isporuke tečnog gasa u Evropu mogu za Amerikance da se pretvore u košmar. Zar su naši protivnici potpuno izgubili razum?“, rekao je on.
Kompanija „Nord strim 2 AG“ je u ponedeljak saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Zatim je prijavljen smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Kompanija je saopštila da uzroci takođe nisu poznati.
Ministarka spoljnih poslova Švedske En Linde rekla je da incidenta sa curenjem gasa na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ došlo usled eksplozija.
„Curenje gasa na gasovodima 'Severni tok' i 'Severni tok 2' u isključivim ekonomskim zonama Danske i Švedske posledica je eksplozija, koje su verovatno izazvane sabotažom. Nastavljamo da prikupljamo informacije i ne isključujemo bilo koje učesnike i motive“, napisala je Linde na Tviteru.

Vašington: Ne možemo da potvrdimo da se radi o sabotaži

Američki državni sekretar Entoni Blinken takođe je komentarisao ono što se dogodilo na gasovodu, istakavši da SAD u ovoj fazi istrage ne mogu da potvrde da se radi o sabotaži.
On je dodao da tako nešto nije ni u čijem interesu, kao i da oštećenja neće imati većeg značaja na energetsku stabilnost Evrope.
Evropska unija i Amerika - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Podkast
Sjedinjene Države protiv Evropske unije | Novi Sputnjik poredak
Polaganje cevi za gasovod Severni tok 2 u vodama Švedske - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
RUSIJA
„Severni tok“ fizički oštećen – u vodama Švedske i Danske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala