- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Bronzani konjanik Rusije“ otvorio Dane ruskog filma u Srbiji /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićRuski glumac Pavel Krajnov na otvaranju "Dana ruskog filma u Srbiji"
Ruski glumac Pavel Krajnov na otvaranju Dana ruskog filma u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
Festival „Dani ruskog filma u Srbiji“ otvoren je danas u Dvorani Kulturnog centra u Beogradu i trajaće do 1. oktobra. Publika će biti u prilici da vidi četiri nova ruska dugometražna filma.
Festival je otvorio film „Bronzani konjanik Rusije“ kog je režirao umetnik SSSR-a Vasilij Livanov.
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko je na otvaranju izjavio da će se obratiti publici na srpskom i ruskom jeziku, i tako je kombinovao kompletan svoj govor.
„Večeras bih posebno govorio na srpskom, pre svega onim rečima koje bi želeli da čuju naši prisutni gosti iz Srbije. Želim dubokog srca da izrazim zahvalnost organizatorima festivala ruskog filma, našim prijateljima, što je uz njihovu istrajnost ovako važna manifestacija realizovana“, rekao je Bocan-Harčenko.
Posebno je zahvalio poznatim ruskim filmskim glumcima, rediteljima, kompozitorima, koji su došli u Beograd navodeći da je njihov ulog u kulturnoj saradnji dve zemlje ogroman, a posebno naglasivši veoma bogatu istoriju i tradicija saradnje Rusije i Srbije u oblasti kulture, nekada Jugoslavije i SSSR-a.
„Naravno, svako iz Rusije zna velikane srpske kinematografije, kao što i u Srbiji dobro znaju velike ruske filmske stvaraoce. Ipak, sadašnji događaji ovog trenutka stvarno imaju poseban značaj. Ima puno izazova, pretnji, pritisaka, u trenutnoj situaciji, što se širi po celoj Evropi“, naglasio je ambasador.
Rekao je i da će manifestacija „Dani ruskog filma“ tokom četiri dana ponuditi različite sadržaje i poželeo posetiocima prijatne utiske i osećanja „i da samo uživaju“.
Urednik filmskog programa Ivan Aranđelović podsetio je na nedavne uspehe dva nova srpska filma na festivalima u Rusiji koji su osvojili nagrade: „Usekovanje“ Dušana Cvetića i „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića.
Idućeg dana festivala, 29. septembra, biće prikazan film „Nebo“ reditelja Igora Kopilova, a u petak, 30. septembra na programu je film „Vladivostok“ reditelja Antona Bormatova, čiji je producent narodni umetnik RF Karen Šahnazarov.
Festival „Dani ruskog filma u Srbiji“ zatvara se 1. oktobra filmom „Jedanaest ćutljivih muškaraca“ reditelja Alekseja Pimanova.
Organizator „Dana ruskog filma“ je ruska Produkcijska kuća „ELS Production“, a projekcije će se održati u Kulturnom centru Beograda (Knez Mihailova 5). Posle projekcija, na programu su stvaralački susreti sa akterima filmova.
Ideju o održavanju „Dana ruskog filma u Srbiji“ podržali su specijalni predstavnik predsednika Rusije za međunarodnu kulturnu saradnju Mihail Švidkoj, Ministarstvo inostranih poslova Rusije, Ministarstvo odbrane Rusije, Ambasada Rusije u Srbiji, Ambasada Srbije u Rusije, Grad Beograd, Ruska fondacija mira, „Jugorosgaz a.d“, Međunarodni Fond duhovnog jedinstva naroda, udruženje „Narodna diplomatija“ iz Srbije i kompanija „Alfaorgon“ iz Rusije.
Tvorac fantastičnog realizma, reprodukcija I. S. Glazunova Dostojevski - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
KULTURA
Dostojevski je bio preteča filma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala