- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Međunarodni terorizam: Rusija pokrenula krivični postupak zbog eksplozija na „Severnim tokovima“

© Sputnik / Mihail Golenkov / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje cevi "Akademik Čerski"
Brod za polaganje cevi Akademik Čerski - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
Istražitelji Federalne službe bezbednosti Rusije, na osnovu materijala Generalnog tužilaštva Rusije, pokrenuli su krivični postupak po predmetu međunarodni terorizam zbog eksplozija na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, saopštila je pres-služba tužilaštva.
„U vezi sa postojanjem znakova krivičnog dela prema članu 361 Krivičnog zakonika Rusije (Akt međunarodnog terorizma), istražna uprava FSB Rusije pokrenula je krivični postupak na osnovu materijala koje je uputilo Generalno tužilaštvo Rusije“, precizirano je u saopštenju.
Prema navodima Generalnog tužilaštva, najkasnije 26. septembra u području ostrva Bornholm preduzete su namerne akcije kako bi se oštetili gasovodi „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ koji se protežu dnom Baltičkog mora.
„Usled ovih akcija Rusiji je pričinjena značajna ekonomska šteta“, saopštilo je Generalno tužilaštvo.
Gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ isporučuje se gas u zemlje Evropske unije kako za industrijsku upotrebu, tako i za grejanje stambenih objekata.
Kompanija „Nord strim 2 AG“ je u ponedeljak saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Zatim je prijavljen smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Kompanija je saopštila da uzroci takođe nisu poznati.
Ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde rekla je da incidenta sa curenjem gasa na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ došlo usled eksplozija.
O tome ko je izvršio diverziju na ruskim gasovodima u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Naftna platforma u Norveškoj kod Bergena - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
RUSIJA
Norveška šalje vojsku na svoja naftna i gasna postrojenja
Brod za polaganje gasovodnih cevi Fortuna u nemačkoj luci Vismar - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
RUSIJA
Do kraja nedelje može iscureti sav gas iz oštećenih ruskih gasovoda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala