- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Do kraja nedelje može iscureti sav gas iz oštećenih ruskih gasovoda

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje gasovodnih cevi "Fortuna" u nemačkoj luci Vismar
Brod za polaganje gasovodnih cevi Fortuna u nemačkoj luci Vismar - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
Istraga o curenju gasa iz gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ u Švedskoj je predata Službi bezbednosti, jer to može biti usmereno protiv švedskih interesa, a nije isključena ni umešanost stranih država, navodi se u saopštenju Službe bezbednosti. Kako pišu mediji, do kraja nedelje bi mogao ceo gas da iscuri iz gasovoda.
„Služba bezbednosti Švedske je preuzela istragu koja se odnosi na događaje koji su povezani sa ‘Severnim tokovima’ od švedske policije. Zločin koji se trenutno istražuje je velika diverzija. Istragu vodi švedska Služba bezbednosti, s obziorm na to da je možda reč o ozbiljnom zločinu, koji se u nekom stepenu, tiče interesa Švedske i ne treba isključiti ni to da iza toga stoje strane sile“, navodi se u izjavi.
Danska energetska agencija je saopštila, da je veća količina gasa iz gasovoda „Severni tok“ istekla, i oni mogu u potpunosti da se isprazne krajem nedelje, prenosi agencija „Rojters“ pozivajući se na direktora Agencije.
Agencija Blumberg navodi da posledice havarije na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ mogu dovesti do neviđene klimatske katastrofe.

„S obzirom na to da tokom 20 godina tona metana ima 80 puta veći uticaj na klimu od ugljen-dioksida, postoji velika verovatnoća da će ovo opasno curenje izazvati veliku zabrinutost. Ako se ovi cevovodi isprazne, efekti na klimu će biti katastrofalni i neviđeni“, rekao je naučni saradnik nekomercijalne klimatske organizacije „Klin er task fors“ (Clean Air Task Force) Devid Makejb.

Blumberg ukazuje da će biti veoma teško da se odredi količina metana, koja se nađe u atmosferi, jer njih beleže sateliti, a dobiti tačne podatke o incidentu iznad vode je veoma teško zbog svetlosti koja se odražava na površini vode. Prema preliminarnim istraživanjima, nivo emisije metana može dostići 115 hiljada tona, što je približno jednako godišnjim emisijama metana iz dva miliona automobila.
Državno tužilaštvo Rusije pokrenulo je postupak po predmetu međunarodnog terorizma nakon oštećenja gasovoda "Severni tok", saopštila je pres-služba nadzornog resora.
Kompanija „Nord strim 2 AG“ je u ponedeljak saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Zatim je prijavljen smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Kompanija je saopštila da uzroci takođe nisu poznati.
Ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde rekla je da incidenta sa curenjem gasa na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ došlo usled eksplozija.
O tome ko je izvršio diverziju na ruskim gasovodima u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Aleksandar Vučić na sednici SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
RUSIJA
Rusija zatražila hitnu sednicu SB UN zbog „Severnih tokova“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala