- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Radakov mentor za Sputnjik: Voleo je da dribla – do Partizana je stigao zaobilaznim putem

© AP Photo / RONALD ZAKRadovan Radaković
Radovan Radaković - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Pratite nas
Radovan Radaković prerano je napustio ovaj svet. Bolest je bila jača od velikog čoveka i nekadašnje jedinice Partizana i Jugoslavije koji je posle teške i kratke bolesti preminuo u 52. godini. Za Sputnjik je o njegovim ljudskim i golmanskim kvalitetima pričao Darko Belojević, koji je u periodu od 2000. do 2004. godine bio trener golmana u Humskoj.
Radovan Radaković je do Partizana stigao zaobilaznim putem, poručio je Darko Belojević. U početku karijere branio je boje Zemuna, Obilića, BSK Batajnice, da bi ga put odveo u Belgiju i Standard iz Liježa čiji je član bio od 1997. do 1999. godine.
Posle toga je usledio povratak u Srbiju gde je branio za Radnički iz Kragujevca iz kojeg je i stigao konačno u Partizan. Dan nakon što preminuo Radovan Radaković, Belojević je „premotao film“ u razgovoru za Sputnjik.
Tragedija! Prvo Šole (Milutin Šoškić), pa sad Radaković. Sećam se da je stigao 2000. godine iz Kragujevca, tada sam bio i trener golmana SR Jugoslavije. Đorić je bio selektor tri utakmice, pa su nastavili Savićević, Boškov i Ćurković koji su činili selektorsku komisiju. E, tada je među „plavima“ bio i Radaković. Branio je u prijateljskom meču sa Rusijom (1:1) u Moskvi i u pobedi nad Farskim Ostrvima rezultatom 6:0. Što se tiče Partizana, uh tu je konkurencija bila paklena“, priseća se Belojević.
Iskusni trener golmana koji je sa Radakovićem zaslužan za dve titule koje su crno-beli osvojili 2001. i 2002. godine, poručuje da je Radovana krasilo veliko srce, ali i da je bio jedan od prvih golmana koje je „vukla“ lopta.
„Te 2000. godine Partizan je imao četvoricu vrhunskih golmana. radiša Ilić, Đorđe Pantić, Radovan Radaković i poslednji je stigao Ivica Kralj. Ubrzo je Radiša odlučio da napusti Humsku. Sećam se da su se kasnije Kralj, Pantić i Radak u Ligi šampiona menjali na golu. Počeli smo sa Radakovićem, završili sa Đoletom Pantićem. Radak je imao veliko srce i napornim radom je uspeo da se izbori sa stravičnom konkurencijom. Mnogo je bila teška konkurencija pored Kralja i Pantića, ali eto Radak koji nije prošao tu školu u Humskoj i koji koji išao zaobilaznim putem jer je iz Belgije stigao u Kragujevac, a iz Kragujevca u Partizan, uspeo je da se ustali među stativama. Nametnuo se stilom, bio je dobar, voleo je da dribla, da 'zalama'. Radaković je veoma dobro odradio posao, kad god je dobijao priliku bio je dobar na golu“, ističe Darko.
Belojeviću je teško palo što je Radaković preminuo, tek je zakoračio u šestu deceniju života.
„Tragedija za čoveka njegovih godina, vrhusnkog sportistu. Trebalo je da živi, ali bolest ne bira. On je legenda Partizana. Svako ko je odigrao bar jedan meč za crno-bele ili jednu sezonu, taj je legenda“, zaključio je Darko Belojević.
Ljubiša Tumbaković - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
SPORT
Tumbaković za Sputnjik o Radakoviću: Tužno... Tek je trebalo da počne da živi
Radovan Radaković - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
SPORT
Preminuo Radovan Radaković
Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2022
SPORT
Mitrović otputovao u Oslo, ali ne znači da će igrati protiv Norveške
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala