- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Nedopustive izjave Borelja na račun Rusije“: Novi ambasador EU primljen u Moskvi

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Pratite nas
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško primio je kopije akreditiva novog ambasadora Evropske unije u Rusiji Rolana Galaraga, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Gruško je na sastanku sa novim ambasadorom EU u Rusiji saopštio da su nedopustive konfrontacione izjave šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja na račun Moskve.

„Tokom sastanka razmenjena su mišljenja o problematičnim pitanjima u odnosima Rusije i EU. Ruska strana je iznela osnovne procene kriznog stanja odnosa Rusija – EU koje je Brisel doveo u ćorsokak. Ukazano je na neprihvatljivost poslednjih konfrontacionih izjava šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i drugih rukovodilaca na račun naše zemlje, nastavka pružanja vojno-tehničke pomoći Kijevu preko linije EU, uključujući smrtonosno oružje“, precizira ruska strana.

Gruško je skrenuo pažnju na neprihvatljivost iskazivanja otvorene rusofobije na teritoriji zemalja-članica EU i agresivnih napada na ruske državljane i stanovnike koji govore ruski jezik, ističe se u saopštenju.
Takođe je ukazano na diskriminatornu prirodu odluke EU da u potpunosti suspenduje Sporazum o viznim olakšicama, kao i akcije pojedinih zemalja o ograničenom izdavanju viza pojedinim kategorijama ruskih državljana, „što se graniči sa mešanjem u unutrašnje poslove Rusije“.
Ruska strana je takođe ukazala na važnost ispunjavanja obaveza koje je preuzela Evropska unija, a koje se odnose na obezbeđivanje nesmetanog tranzita između Rusije i Kalinjingradske oblasti.

„Poseban akcenat je stavljen na negativne posledice antiruskih jednostranih sankcionih odluka EU na globalnu prehrambenu bezbednost. Istaknuto je da sve članice EU treba da poštuju Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima iz 1961. godine“, istaknuto je u saopštenju.

Rusko Ministarstvo navodi da je dogovoreno održavanje diplomatskih kontakata radi operativne saradnje po pitanjima od zajedničkog interesa.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
RUSIJA
Borelj upozorio EU: Ozbiljno shvatite rusku pretnju o upotrebi nuklearnog oružja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala