- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Borelj upozorio EU: Ozbiljno shvatite rusku pretnju o upotrebi nuklearnog oružja

© AP Photo / Virginia MayoŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
Pratite nas
Evropska unija treba ozbiljno da shvati mogućnost da Rusija upotrebi nuklearno oružje, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

„Kada ljudi kažu da ne blefiraju, njihove reči treba shvatiti ozbiljno. Sada je, definitivno, opasan trenutak“, rekao je Borelj, komentarišući nedavnu izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina.

Po njegovom mišljenju, evropske zemlje treba da nastave da podržavaju Ukrajinu, između ostalog i oružjem, i ne treba da prekidaju politiku antiruskih sankcija.

„Svi koji su išli u Moskvu, koji su posetili Kremlj kako bi razgovarali sa Putinom, dobijali su od njega isti odgovor: 'Imam vojne ciljeve i dok ne budu ostvareni nastaviću sa borbenim dejstvima'. To je, naravno, zabrinjavajući kurs, ali treba da nastavimo da podržavamo Ukrajinu“, rekao je šef evropske diplomatije u intervjuu za „Bi-Bi-Si“.

Borelj smatra da sukob treba biti rešen „diplomatskim sredstvima“, ali tako da se „sačuva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“.
Takođe je priznao da rast cena energenata izaziva ozbiljnu zabrinutost u Evropi.
Vladimir Putin je nedavno u obraćanju naciji izjavio da će Rusija „u slučaju bilo kakve pretnje teritorijalnoj celovitosti, bezuslovno iskoristiti sva sredstva kojima raspolaže. To nije blef." Međutim, nije pominjao nikakvo nuklearno oružje.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je „nepristojnim“ nepravilno citiranje Putinovog govora o „nuklearnoj pretnji“.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ne blefiram! Objavljujemo ceo istorijski govor Vladimira Putina /video/
Vladimir Putin se obraća narodu - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
RUSIJA
Putin upozorio: Imamo bolje oružje od NATO-a i spremni smo da ga upotrebimo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala