- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Filharmonija voli Tasu“: Svečano otvaranje sezone Tasovcu u čast

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICIvan Tasovac
Ivan Tasovac - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Pratite nas
Koncertom posvećenim nekadašnjem direktoru Ivanu Tasovcu, Beogradska filharmonija svečano otvara sezonu 22/23 u petak 30. septembra, u 20 časova, na Kolarcu.
Specijalno odabrani repertoar obeležava porudžbina kompozitoru Aleksandru Sedlaru, kao i srpska premijera kompozicije Isidore Žebeljan zajedno sa klarinetistom Žoanom Enrikom Ljunom, pod dirigentskom palicom Pola Danijela.
Celokupna filharmonijska sezona od septembra 2022. do juna 2023. godine, nosi slogan „Na dobrom putu“ i posvećena je virtuelnim putovanjima po svetskim metropolama, koje prirodno započinje Beogradom.
Pod sloganom „BGF voli Tasu“, Filharmonija ovim koncertom odaje počast voljenom Tasovacu koji je preminuo pre godinu dana.
Muzički omaž Beogradu, svečano otvara najnovija porudžbina Beogradske filharmonije Aleksandru Sedlaru, poznatom kao jednim od najautentičnijih i najsvestranijih muzičara svoje generacije.
Kompozicija „Oda Beogradu – Beograd na odi“, biće prilika i za publiku da u njoj participira uz specijalni poziv kompozitora.
„Oda Beogradu, pored toga što predstavlja svojevrsno ljubavno pismo mom rodnom gradu, predstavlja i suprotstavljanje svega onoga što Beograd danas čini onakvim kakav jeste. Beograđani su danas specifični, često podeljeni vezano za razne stvari po raznim pitanjima, ali jedna (možda i jedina) stvar koja im je zajednička i koja ih može ujediniti, jeste ljubav prema Beogradu. Na kraju kompozicije, svi zajedno, sa svim svojim razlikama, ponosni i gordi, pevaju za svoj grad. To je bila moja ideja, nadam se da ćemo je zajedno pretvoriti u stvarnost“, poručuje Aleksandar Sedlar.
Zatim sledi srpska premijera Koncerta za klarinet i orkestar „Frula i flamingosi“ Isidore Žebeljan, najprominentnije i najizvođenije srpske kompozitorke na svetskoj muzičkoj sceni.
Njeno stvaralaštvo se smatra za jedan od najoriginalnijih izraza u savremenoj muzici prvih decenija 21. veka.
Prema rečima autorke, ova kompozicija „muzičkom naracijom ispreda priču o čarobnoj fruli koja peva o istini, ali njenu pesmu nema ko da čuje, jer na svetu više nema nikoga ko veruje u istinu“.
„Frulu i flamingose“ će uz orkestar izvesti klarinetista Žoan Enrik Ljuna, nekadašnji pobednik takmičenja Muzičke omladine u Beogradu,
Drugi deo programa zauzima Simfonija br. 5, Čajkovskog – simfonijsko delo koje se najčešće nalazilo na programima Beogradske filharmonije kroz njenu stogodišnju istoriju.
Ovom prilikom prvi put pod palicom Pola Danijela, šefa-dirigenta Kraljevske filharmonije Galicije, koji je u svojoj karijeri nastupao kao gostujući ili stalni dirigent sa velikim orkestrima i operama širom sveta, poput Engleske nacionalne opere, Kraljevske opere u londonskom Kovent Gardenu, kao i u Metropoliten operi u Njujorku, prenosi Tanjug.
Slavica Perić na ciklusu dečijih koncerata - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
KULTURA
Filharmonija svira za decu i seća se Ivana Tasovca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala