- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blinken: Ne možemo da potvrdimo sabotažu na „Severnom toku“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države trenutno ne mogu da potvrde da se na gasovodu „Severni tok“ desila „sabotaža“ i smatraju da curenje neće značajno uticati na energetsku stabilnost Evrope, izjavio je generalni sekretar SAD Entoni Blinken.
„Istražuju se uzroci curenja. Prvobitna saopštenja ukazuju da je curenje nastalo nakon napada ili neke vrste sabotaže, ali to je preliminarna informacija i za sada je nismo potvrdili“, rekao je Blinken.
On je dodao, da u slučaju da informacija bude potvrđena, to neće biti ni u čijem interesu i da smatra, da curenje neće imati značajan uticaj na energetsku stabilnost Evrope.
Ranije je saopšteno da je pomorska uprava Švedske izdala upozorenje na dva curenja gasa iz ruskog gasovoda „Severni tok“ u švedskim i danskim vodama.
Nemačka i Danska ne isključuju mogućnost da je do curenja na „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“ došlo zbog diverzije.

Curenje gasovoda

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je u ponedeljak saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.
Danska pomorska uprava u ponedeljak je saopštila da je u blizini ostrva Bornholm takođe došlo do curenja gasa, koje „može biti opasno za plovidbu“. Danska agencija za energetiku saopštila je da je do curenja došlo na jednom od dva kraka „Severnog toka 2“ u danskoj oblasti jugoistočno od Dueodea (koji se nalazi na ostrvu Bornholm).
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2, nemačka luka Mukran - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
RUSIJA
U području curenja gasa iz "Severnog toka" odjeknule su snažne podvodne eksplozije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala