- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Blagoje Jovović brži od Mosada: Veliko priznanje za ekstremnu priču o Paveliću

© AP PhotoAnte Pavelić i Benito Musolini
Ante Pavelić i Benito Musolini - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Pratite nas
Dobitnik Andrićeve nagrade Igor Marojević kaže da mu je izuzetno drago što je nagrađena priča „Slikopisanje”, ekstremna priča o smrti poglavnika NDH.
Andrićeva nagrada za 2021. godinu dodeljena je Igoru Marojeviću za pripovetku „Slikopisanje” iz knjige „Sve za lepotu“. Žiri u sastavu dr Branko Vraneš (predsednik), dr Mina Đurić i dr Marko Avramović, detaljno razmotrivši zbirke pripovedaka i priče objavljene u periodici 2021. godine jednoglasno je doneo odluku da nagradi Marojevića.
„Igor Marojević je u pripoveci 'Slikopisanje' uspeo da na književno iznijansiran način progovori o kontroverznim figurama sa prostora bivše Jugoslavije i predoči originalnu viziju apsurdnosti i farsičnosti istorije, koja ima univerzalno značenje. Marojevićeva pripovetka izdvaja se po svojoj semantičkoj složenosti, pažljivoj kompoziciji i uzbudljivoj naraciji sa elementima trilera, a karakteriše je naglašen i minuciozno razrađen odnos između dokumentarnog i fiktivnog“, navodi se u saopštenju Zadužbina Ive Andrića.

Andrićeva nagrada za ekstremnu priču o Paveliću

Iskren da budem, nisam mogao da razmišljam o bilo kakvoj nagradi pošto sam juče prvi put dobio kovid, doduše lakši oblik, ali osećam se zbunjeno zbog različitosti utisaka, kaže Marojević za Sputnjik. Dodaje da mu je drago što je dobio nagradu koja nosi ime pisca kog izrazito ceni, jer misli da je „najviše, aktivno doprineo svojim delom širenju izražajnih mogućnosti srpskog jezika“.
„S druge strane, veoma mi je drago što zaista ne poznajem nijednog člana žirija lično, ali i što je baš izabrana priča 'Slikopisanje' jer je svojevrsna smelost nagraditi nacionalnom nagradom kao što je Andrićeva, priču koja dozvoljava sebi da na jedan totalno apartan način prikaže smrt Ante Pavelića“.
Adolf Hitler, Ante Pavelić i Herman Gering - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
KULTURA
„Lepota“ koja je Paveliću došla glave /video/
Nešto što ima neku epsku težinu u toj priči je prikazano na način da Pavelić uopšte nije stradao od metaka Blagoja Jovovića, nego zbog toga što u Španiji u koju je pobegao nakon atentata nije smeo javno da se izlaže, a zaista je lociran zato što se javno izlagao jer je bio opčinjen medijima, ističe Marojević.
„Posebno mi je drago što je žiri prepoznao apsurdnost i farsičnost istorije koja se konkretno ogleda u činjenici da je Blagoje Jovović sa damskim pištoljem sam, bez ičije materijalne podrške, uspeo da preduhitri Mosad, Centar Simon Vizental, zagrebački i beogradski DB koji su u isto vreme vrebali Antu Pavelića i to je ono što je groteskno. Ta priča je potpuno ekstremna jer dozvoljava sebi igrivost u tumačenju razloga smrti poglavnika NDH i da tu grotesku istakne u prvi plan. Postoji žiri koji je bio tako odvažan da tako jednu ekstremnu priču nagradi jednom obavezujućom nagradom.“

„Granična stanja“: Mentalne bolesti od kojih boluje pola čovečanstva

Marojević otkriva da trenutno piše „nešto što je blisko Andrićevom načinu pisanja“, a to je prva zbirka pripovedaka, „dužih narativnih komada među kratkom prozom, a to su priče od 30-40 stranica“.
„Biće ih pet u zbirci, a naslov će biti 'Granična stanja' što ima dvojaku funkciju – da ukaže na situacije koje se dešavaju i na geografskim granicama ali i na pojavu celog jednog niza mentalnih bolesti koje je psihijatrija slabo izučila a sa kojima se nosi, nažalost, više od pola čovečanstva. To su razni granični slučajevi počev od borderlajna preko bipolarnog poremećaja, narcisističkog, poremećaja ličnosti, raznih novih bolesti prema kojima šizofrenija i depresija deluju otprilike kao Dip parpl u odnosu na alternativne bendove 21. veka“, zaključio je Marojević.
Prema testamentarnoj volji Ive Andrića, Zadužbina Ive Andrića 1976. godine ustanovila je Andrićevu nagradu za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka objavljene na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine.
Nagrada Igoru Marojeviću biće uručena u Zadužbini Ive Andrića, 10. oktobra, na dan piščevog rođenja, u 12 časova.
O svojoj zbirci „Sve za lepotu“ Marojević je govorio za Sputnjikovu „Orbitu kulture“:
Glavni ulaz u logor III Ciglana - Jasenovac - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2020
Zašto baš sad prvi roman o Jasenovcu – zločinu koji je neuporediv /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala