- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bezbedan i miran život: Šta bi donelo formiranje novog federalnog okruga Rusije

CC0 / Uaquantum / Wikipedia / Antonovski most preko Dnjepra u Hersonu
Antonovski most preko Dnjepra u Hersonu - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Pratite nas
Ako se u Rusiji pojavi novi federalni okrug sastavljen od nekoliko regiona – Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti, ruska država će, kako ocenjuje za Sputnjik politikolog Jurij Svetov, ne samo efikasno raditi na njihovom obnavljanju, nego će dati sve od sebe da zaštiti svoju teritoriju a stanovništvu obezbedi miran život.
Ruski senator sa Krima Sergej Cekov najavio je mogućnost formiranja novog federalnog okruga Rusije, koji bi mogao da obuhvati Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, Zaporošku i Hersonsku oblast, a moguće i Krim.

Obnavljanje regiona i pomoć civilnom stanovništvu

Kako kaže za Sputnjik vodeći istraživač za bezbednosne studije Ruske akademije nauka i vojni ekspert Konstantin Blohin, ako se u Rusiji pojavi novi federalni okrug koji bi obuhvatio ta četiri regiona, ruska država će pre svega mogći da efikasno radi na njihovom obnavljanju.
„U ovim regionima potrebno je uraditi rekonstrukciju postojeće i razvoj nove infrastrukture. Zbog granatiranja ukrajinskih trupa skoro svuda su ruševine. Osim toga, dok su ovi regioni bili pod vlašću kijevskog režima, njima se ukrajinske vlasti uopšte nisu bavile: sve je bilo u užasnom stanju“, objašnjava naš sagovornik.
Sa ovom ocenom slaže se i Jurij Svetov, koji podseća da je Donbas čak osam godina bio izložen granatiranju od strane kijevskog režima.
„Zbog toga će, pre svega, ovi regioni biti obnovljeni. Rusija će federalnom okrugu dodeliti finansijsku pomoć. Na tome će raditi savezni inspektor, opunomoćenik, kao i ostali ljudi koji su angažovani u odgovarajućim strukturama“, predviđa stručnjak.
Pored obnavljanja ugroženih regiona, nije isključena mogućnost da će, prema rečima Svetova, ruske vlasti pružiti finansijsku pomoć kako roditeljima sa mnogo dece i veteranima, tako i invalidima. Osim toga, ruska država će voditi računa da penzioneri dobijaju penzije, koje odgovaraju standardu važećem u Rusiji.
Civilno stanovništvo ovih regiona, prema rečima Blohina, imaće iste privilegije, kao i svi stanovnici Ruske Federacije.
„U novom federalnom okrugu, pojaviće se administrativno-vojni operativni organi, bolnice... Sve što se nalazi na teritoriji Rusije, sve to treba da bude i na teritoriji novog federalnog okruga“, naglašava sagovornik Sputnjika.
Na pitanje koji grad bi mogao biti administrativni centar tog novog federalnog okruga, Svetov kaže, da nije isključena mogućnost da će to biti Donjeck. Osim toga, spekuliše se da bi tim novoformiranim okrugom mogao da rukovodi nekadašnji generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin,.

Zaštita teritorije i civila

Novi federalni okrug, uključujući i civilno stanovništvo, prema rečima Blohina, biće pod punom zaštitom ruske države.
„Ako ovi regioni uđu u sastav Rusije, a ukrajinske trupe nastave sa granatiranjem, svaki napad na njih označiće napad na Rusiju. To znači da će ruska država morati da reaguje oštrije i jasnije“, objašnjava naš sagovornik.
Stručnjak dodaje da republike Donbasa žele da uđu u sastav ruske države kako bi osigurale bezbednost svog naroda koji živi u tim regionima, a koji je godinama podvrgnut granatiranju, mučenju i drugim zločinima od strane kijevskog režima.
Cekov takođe veruje da će biti formiran novi federalni okrug, ali da nije siguran kako će se zvati, jer su opcije različite.
Prema njegovim rečima, postoje dve varijante – da u novi federalni okrug uđu teritorije koje su se na osnovu referenduma priključile Rusiji – to su republike Donbasa, Zaporoška i Hersonska oblast, dok je druga varijanta da bi u ovaj federalni okrug mogao úći i Krim. On smatra da bi se okrug mogao zvati različito: Krimski federalni okrug, ali bi mogao da bude i Tavridski ili Novorosijski federalni okrug.
Podsetimo, referendumi o prisajedinjenju Rusiji održavaju se u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti Ukrajine. Sjedinjene Američke Države sa saveznicima odbijaju da priznaju njihov legitimitet i prete Rusiji sankcijama ako ove teritorije budu pripojene. Referendumi su trajali od 23. do 27.septembra, a rezultati će biti objavljeni 28. septembra.
Sednica Saveta Federacije Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
RUSIJA
Savet Federacije može već 4. oktobra razmotriti ulazak nova četiri subjekta u sastav Rusije
Referendumi u DNR i LNR o ulasku u sastav Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Konačni rezultati: DNR, LNR, Zaporoška i Hersonska oblast dali punu podršku ulasku u sastav Rusije
Poster za glasanje na referendumu za prisajedinjenje Rusiji u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
RUSIJA
U Rusiji bi se mogao pojaviti novi federalni okrug
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala