- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Oko petnaest država želi da se priključi BRIKS-u

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Pratite nas
Oko petnaest zemalja je zainteresovano da se priključi BRIKS-u, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„Pozitivno ocenjujem interesovanje za rad BRIKS-a koji su poslednjih meseci izrazile mnoge uticajne i autoritativne zemlje. Zašto da skrivamo, oko petnaest zemalja, u ovom ili drugom obliku, su se već zainteresovale da se priključe grupi“, rekao je Rjabkov „Prvom kanalu“.

Prema rečima zamenika ministra inostranih poslova Rusije, to je odraz ne samo autoriteta BRIKS-a kao međunarodnog poligona, to je dokaz da zemlje shvataju da BRIKS nudi pravu alternativu jednopolarnom svetu, realan model za saradnju, gde nema vodećih ljudi i onih koji ih slede, gde nema pokušaja da se nametnu jedna ili druga rešenja sa vrha.
„Ja svesno ne nazivam BRIKS organizacijom, jer je to objedinjenje država, koje je lišeno nadnacionalne birokratije. Između ostalog, to je jedna od jačih strana BRIKS-a. Želim da kažem da je BRIKS relativno mlad i da u BRIKS-u nemamo saglasnost i utvrđenu proceduru za primanje novih članova i proširenje grupe. Lideri na samitu u junu su dali nalog da se aktivno pozabavimo ovim pitanjem, počeli smo da radimo po tom pitanju. Neophodno je pogledati kriterijume na osnovu kojih se mogu pozvati novi članovi i metodologiju odgovarajućeg pristupa ovoj temi u celini. Nastavljamo taj rad“, zaključio je Rjabkov.
Članice BRIKS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Početkom septembra je održan parlamentarni forum BRIKS, a predsedavajuća forumom je ovaj put bila Kina.
Znak BRIKS-a u Brazilu - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
RUSIJA
Obim trgovine Rusije sa zemljama BRIKS-a porastao u prvih šest meseci za 40 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala