- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Gutereš: Mora se okončati epoha "nuklearne ucene"

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Pratite nas
Epoha "nuklearne ucene" mora da se završi, jer je bezumna ideja da neka zemlja može da pobedi u nuklearnom ratu, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

„Danas, decenijama nakon pada Berlinskog zida, ponovo čujemo zveckanje nuklearnih sablji. Dozvolite mi da jasno kažem: Mora se okončati epoha nuklearne ucene. Ideja o tome da neka zemlja može da se bori i pobedi u nuklearnom ratu je bezumna ideja. Bilo koja upotreba nuklearnog naoružanja može da izazove humanitarni Armagedon. Neophodno je da učinimo korak unazad“, rekao je Gutereš na sastanku posvećenom međunarodnom danu potpunog uništenja nuklearnog naoružanja.

Generalni sekretar UN je pozvao sve strane da iskoriste sve mogućnosti za dijalog, diplomatiju i pregovore kako bi se smanjile napetosti, eliminisale nuklearne pretnje i najavio potrebu za novom vizijom nuklearnog razoružanja i neširenja.

„Obećavam da ću tesno sarađivati sa svim državama-članicama kako bi se formirao nov konsenzus u odnosu na to kako kolektivno možemo da anuliramo ove pretnje i postignemo naš zajednički cilj. Bez likvidacije nuklearnog oružja ne može biti mira, poverenja i ne može biti stabilne budućnosti“, dodao je Gutereš.

Ukazom ruskog predsednika od 21. septembra objavljena je delimična mobilizacija u Rusiji. Prema rečima ministra odbrane Sergeja Šojgua, biće pozvano ukupno 300.000 rezervista, što je nešto više od jedan odsto ukupnih mobilizacionih rezervi Rusije.
Predsednik SAD Džozef Bajden na 77. zasedanju Generalne skupštine UN - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
SVET
Bajden: U nuklearnom ratu ne može biti pobednika, SAD ne traže Hladni rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala